PSIHOLOG IASI, ANXIETATEA
Nu este ușor să știți cum să ajutați pe cineva care suferă de anxietate. Există mai multe modalități prin care puteți ajuta o persoană care suferă de această tulburare să supraviețuiască momentului, și să resolve acestă problemă pe termen lung.
Când o persoană dragă suferă de anxietate extremă, vă puteți simți neliniștit și frustrat. Poate fi o situație incomodă pentru toată lumea. În loc să vă lăsați cuprins de nervozitate, trebuie să vă concentrați asupra nevoilor celor dragi.
Întreabă-i pe cei care suferă de anxietate de ce au nevoie de la tine acum. Poate că au nevoie doar să fii acolo cu ei. Poate că au nevoie să-i ții mâna. De asemenea, ei pot avea nevoie de ajutor practic. Ascultați-i, și înțelegeți-le nevoile.
Informați-vă despre simptomele anxietății. Simptomele comune de anxietate includ:
- Nervozitate
- Nelinişte
- Tensiune sau spasme musculare
- Palpitații
- Hiperventilație
- Transpirații
- Tremurături
- Slăbiciune
- Letargie
- Probleme de concentrare
- Insomnie
- Probleme digestive
- Evitarea activităților care provoacă anxietate
- Comportamente repetitive
- Teama de nebunie
- Dificultăți de respirație
- Dureri în piept
Încurajați-i să primească tratament
Dacă persoana iubită decide să beneficieze de tratament, poate obține sprijinul și ajutorul profesional al unui medic sau al unui psiholog. Informați-i despre faptul că pot depăși anxietatea cu un tratament adecvat. Încurajați-i să caute acest tratament cât mai curând posibil, astfel încât să se poată bucura de o viață mai plăcută.
Păstrați-vă calmul
Trebuie să vă asigurați că sunteți calm. Gestionați-vă propria anxietate înainte de a încerca să o ajutați pe cealaltă persoană.
Practicati tehnicile de relaxare impreuna
Ascultați muzică împreună
Muzica a fost folosită pe tot parcursul istoriei pentru a calma nervozitatea și anxietatea.
Practicați ascultarea activă, nonjudecativă
Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru o persoană care suferă de anxietate, este să-i ascultați îndeaproape, fără a-i judeca. Ascultarea activă este o abilitate importantă care vă va ajuta să creeați o relație bazată pe încredere, și să oferiți sprijin persoanei care trece prin experiența înfricoșătoare a anxietății.
Felicită-i pentru progrese
Veți fi dezamăgit dacă vă așteptați ca o persoană cu anxietate să o depășească imediat. Este nevoie de timp și este un proces gradual. Deci, în loc să comparăm comportamentul lor cu un ideal , să-i felicităm pentru progresele lor. Când își stabilesc și realizează obiective mici pentru a-și gestiona anxietatea, felicită-i pentru progresele pe care le fac.
Îndrumă-i către un psiholog sau un psihoteraput bun.
Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.