Psiholog Iasi, Criza adolescentei
Adolescența este perioada de vârsta a unui copil între 10 și 19 ani. Mulți profesioniști consideră adolescența ca fiind anii de tranziție de la copilărie la maturitate.
În această perioadă corpul copilului se schimbă. Apar modificări hormonale, schimbări fizice și psihice. Multi adolescenți se simt confuzi în legătură cu statutul lor, nu mai sunt un copii, dar nici adulți. Acești ani, pentru mulți copii, sunt ciudați și inconfortabili.
Unele dintre cele mai frecvente dificultăți identificate de părinții adolescenților sunt:
Modificări ale dispoziției. Adolescenții pot trece brusc de la o stare de fericire la tristețe. Lipsa de experiență de viață conduce la dificultăți în a-și gestiona emoțiile în mod corespunzător. Aceste schimbări de dispoziție pot fi întâlnite atât la băieți, cât și la fete.
Imagine de sine scăzută. Majoritatea adolescenților se simt foarte incomod în pielea lor. De asemenea, ei se compară în permanență cu ceilalți copii, comportament ce amplifică semnificativ nesiguranța de sine.
Consumul de substanțe. Nesiguranța de sine conduce deasemeni la consumul de substațe, care le oferă tinerilor o stare de bine iluzorie. Copiii se implică de asemenea în droguri și alcool, la influența grupului de prieteni.
Adolescenții au adesea dificultăți în a se exprima într-un grup. De aceea,ei apelează la rețelele de socializare, refugiindu-se într-o lume imaginară.
Cea mai bună formă de parenting pentru un adolescent este una nonjudecativă. Copiii par să aibă această dorință înnăscută de a argumenta și de a avea întotdeauna dreptate. Ei nu înțeleg că aveți mai multe cunoștințe decât ei, și că ar trebui să vă asculte. Cu toate acestea, ei încearcă să-și găsească locul în această lume, căutând o mai mare independență.
Este esențial să înțelegeți că nu pot, de fapt, să se ocupe de toate situațiile, pentru că, așa cum am menționat deja, nu au trecut prin ele înainte. De asemenea, este important să rămâneți în contact cu copii dvs., și să comunicați permanent cu aceștia despre problemele pe care le întâmpină. Este important ca ei să vă vadă ca un sprijin pentru ei, astfel încât ei să vă destăinuie problemele cu care se confruntă. Dacă se simt criticați, nu vor apela la voi.
Încearcă să stabilești o comunicare adecvată și deschisă cu copiii tăi, încă de la început. În acest fel, ei nu vor ezita să vină și să vă vorbească despre ce li se întâmplă, pentru că se vor simți confortabil în relația cu dvs..
Dacă copilul dvs. a atins vârsta adolescenței, și întâmpinați dificultăți în a comunica cu el, apelați la un psiholog.
Apelati la un psiholog bun din Iasi !
Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă stă la dispoziție pentru a vă oferi sprijin și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.