Psiholog Iasi, Criterii de diagnostic in depresie

 

 

Psiholog Iasi, Criterii de diagnostic in depresie

 

 

Depresia clinică, cunoscută și sub denumirea de tulburare depresivă majoră, afectează peste 16 milioane de adulți în Statele Unite în fiecare an. Există totuși o diferență între tristețe și depresie clinică. Depresia trebuie diagnosticată și tratată de un profesionist, cum ar fi un psiholog sau un psihiatru.

Există mai multe criterii in diagnosticul depresiei. Aceste criterii sunt măsurate fie prin scale de depresie, fie prin simpla observare și examinare de către medicul sau psihologul dumneavoastră. Psihologul vă adreseaza o serie de întrebări in legatura cu simptomele și stilul dvs. de viață pentru a determina dacă suferiti de depresie. Criteriile de depresie utilizate se regasesc în DSM-5, manualul utilizat pentru diagnosticarea tulburarilor mentale de către profesioniști.

 Criterii de depresie

Următoarele criterii de depresie sunt determinate de DSM-5 și sunt evaluate de un psiholog sau un psihiatru. Pentru un diagnostic de depresie, cel puțin cinci dintre aceste simptome trebuie să fie prezente pentru o anumită perioadă.

Dispozitie depresiva

Prezenta unei stari depresive in cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi, este unul dintre criteriile primare de depresie din DSM-5. O stare de spirit depresivă este definită ca tristețe explicabila sau inexplicabilă, care vă afectează negativ viața și capacitatea dvs. de a vă îndeplini sarcinile de zi cu zi. O stare de spirit depresivă vă poate afecta relațiile personale și cariera.

Interesul diminuat

Persoanele care sufera de depresie clinică resimt un interes diminuat pentru toate sau aproape toate activitățile zilnice. Este posibil să aveți mai puțin interes pentru hobby-uri, carieră, școală, copii și alte aspecte din viața voastră.

 Modificări in greutate

Depresia poate provoca modificări semnificative ale greutății. Puteți experimenta pierderi în greutate inexplicabile fără a face dieta sau a vă schimba activitatatile zilnice. Pe de altă parte, unele persoane mănâncă mai mult atunci când sunt depresive, ceea ce provoacă creșteri semnificative în greutate. În timp ce modificările de greutate pot fi un simptom al multor probleme de sănătate, atunci când sunt combinate cu alte criterii de depresie, poate fi un semn clar al depresiei.

Lentoare

Când sunteți deprimat, este deveniti mai lenti psihic și fizic. Mintea ta nu funcționeaza la fel de repede ca înainte și este posibil să ai dificultăți în îndeplinirea sarcinilor cognitive. Pot aparea si sentimente de neliniște.

Oboseală

Depresia este obositoare. Multe persoane care sunt depresive dorm excesiv. Pacientii depresivi se simt foarte obosiți pe parcursul zilei. Oboseala cronică  poate fi un semn clar al depresiei.

Sentimente de vinovăție

Unul dintre simtomele depresiei este sentimentul de lipsă de valoare și de vinovăție. S-ar putea să simți că nu poți face nimic corect sau că toată lumea din jur este mai bună decat tine. Sentimentele inexplicabile sau nejustificate de lipsă de valoare și vinovăție pot înrăutăți depresia, prezenta lor fiind un semn că depresia a atins un nivel sever.

Incapacitatea de concentrare

Multe persoane care sufera de depresie nu se pot concentra sau lua decizii. Acest lucru se datorează faptului că mintea se concentreaza asupra sentimentelor și gândurilor depresive.

Ideatie  suicidară

Pacientii depresivi se gândesc adesea la moarte și pot considera că sinuciderea ar fi soluția perfectă. Unii pacienti cu depresie severă au tendințe de suicid și trebuie urmăriti îndeaproape.

Frecvența și durata

Pentru a stabili un diagnostic de depresie, cel puțin cinci dintre cele opt criterii de depresie de mai sus trebuie să fie prezente în fiecare zi sau în majoritatea zilelor, intr-o perioadă de cel puțin două săptămâni sau mai mult.

Dacă citiți acest articol și recunoașteți criteriile de depresie in gândurile, sentimentele și comportamentele dvs., trebuie să căutați ajutor cât mai repede posibil.

Primul pas este să discutați cu un psiholog si cu un psihiatru, care vă vor oferi un diagnosic précis. Apoi, veti urma un tratament care consta in medicamente și psihoterapie, sau doar psihoterapie, in functie de severitatea depresiei.

 Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.