Psiholog Iasi, Copilul meu sufera de o tulburare din spectrul autist?
Ați început să observat copilul dumneavoastră ca fiind puțin în urma fata de colegi, în ceea ce priveste dezvoltarea? Ați observant copilul dumneavoastra manifestand teamă de interacțiunile cu ceilalți? Acestea ar putea fi simptome ale unei tulburări din spectrul autist, care vă pot face să vă întrebați dacă copilul dumneavoastră este puțin mai în urma din punct de vedere cognitiv , sau dacă se luptă cu autismul.
Ce este tulburarea de spectru autist?
Autismul este denumit tulburare de spectru, deoarece unii copii sunt afectați mai mult decât alții. Unii au simptome de nivel inferior, în timp ce altii au simptome foarte severe. Fiecare dintre acestia este considerat în continuare ca fiind autist, deoarece prezinta aceleași tipuri de simptome. Autismul este o tulburare mintală care afectează comunicarea, precum și construirea relațiilor, abilitățile lingvistice și înțelegerea conceptelor abstracte. Dar vom analiza mai atent simptomele autismului în următoarea secțiune.
Simptome ale tulburării din spectrul autist
Există patru tipuri diferite de simptome când vine vorba de autism. Copiii pot întâmpina dificultăți sociale, dificultăți de comunicare, comportamente repetitive și probleme fizice sau medicale. Fiecare dintre acestea poate să apară în moduri diferite și în combinații diferite. De obicei, un copil va avea o anumită formă din fiecare dintre acestea daca sufera de autism, dar este posibil să nu recunoașteți imediat toate simptomele.
Dificultățile sociale pot include simptome precum:
Nu reușesc să răspundă la numele lor pana la varsta de opt luni
Dezinteresul fata de oameni
Dificultati în a juca jocuri cu alții
Nu imita alte persoane
Nu cauta atingerea parintilor
Prefera să se joace singuri
Dificultati în înțelegerea normelor sociale
Dificultati in a înțelege gândurile sau acțiunile altcuiva
Dificultati in a prezice acțiunile altei persoane
Dificultati de gestionare a emoțiilor
Poate să se manifeste autoagresiv
Dificultățile de comunicare includ simptome precum:
Dificultati in combinarea cuvintelor în propoziții
Dificultati in a susține o conversație
Solilocvie
Dificultati în înțelegerea expresiilor care nu sunt literare
Miscările și mimica faciala nu sunt in acord cu ceea ce se discuta
Nu înțelege limbajul corpului altor persoane
Reacțiile repetitive includ simptome precum:
Se joaca cu mainile
Merg pe varfuri
Rearanjeaza obiectele
Repeta sunetele, cuvintele sau a frazele
Se pot angaja în comportamente de auto-stimulare
Schimbările rutinei zilnice le pot provoca stres
Simptomele fizice și medicale pot fi:
Probleme de somn
Probleme de prelucrare senzoriala
Convulsii
Pica
Tulburări de dispoziție
Tulburări de anxietate
ADHD
Tulburări gastrointestinale
Oricare dintre aceste tipuri de comportamente ar putea fi un semn de autism, dar medicul sau psihologul este singurul care vă poate ajuta să înțelegeți dacă copilul dumneavoastra are autism.
Ar trebui să caut ajutor?
Exista etape de dezvoltare specifice fiecarei varste cronologice. Unii copii ating aceste etape putin mai devreme, iar altii le ating mai târziu . O întârziere semnificativă in dezvolatrea copilului dumneavoastra ar trebui sa va determine sa mergeti la un medic de specialitate sau la psiholog. Modificări semnificative ale comportamentului copilului dumneavoastră, sau simptome precum cele discutate mai sus sunt, de asemenea, un motiv de a vorbi cu medicul dumneavoastră. Important este să obțineți un diagnostic cât mai repede posibil.
Cercetările au arătat că, cu cât un copil este diagnosticat mai devreme și cu cat beneficiaza mai repede de un tratament specializat pentru tulburările din spectrul autist, cu atât prognosticul este mai favorabil. Acești copii vor fi mai bine pregătiți pentru viitor, deoarece primesc sprijinul de care au nevoie de la o vârstă fragedă. Acesta este un motiv pentru a urmări orice comportamente ciudate sau suspecte, și pentru a aduce copilul imediat la medic sau la psiholog. Nu există nici un remediu pentru autism în acest moment, dar există modalități prin care să amelioram starea si sa grabim evolutia cognitiva. Cea mai importanta abordare a autismului este prin intermediul terapiei specifice. În general, terapia vizează ajutorul oferit copilului in a învața abilitățile sociale, si in a evolua din punct de vedere psihocognitiv. De asemenea, se recomanda medicamente pentru ameliorarea simptomelor sau pentru afecțiunile medicale adiacente. Nu există medicamente pentru tratarea autismului.
Terapia comportamentală se concentrează pe aspecte precum limbajul, abilitățile sociale, abilitățile de învățare și multe altele. Cu cat incepem mai devreme terapia cu copilul nostru, cu atat ii oferim acestuia sansa de a-si dezvolta aceste abilitati mai devreme.
Medicamentele pot fi utilizate pentru a trata unele dintre simptomele prezente la unii copii cu autism. Aceste medicamente sunt destinate doar tratării anumitor aspecte ale afecțiunii și nu tratează autismul în sine. În schimb, terapia comportamentală este utilizată pentru a ajuta copilul cu autism să trăiască o viață cat mai aproape de normalitate.
Parintii și ceilalți membri ai familiei sunt de asemenea responsabili pentru a creea mediul propice evolutiei copilului cu autism. Un copil cu autism va avea nevoie de stimulare constanta din partea parintilor si lucru zilnic cu acestia, pentru a-si dezvolta abilitatile. Terapeuții și profesioniștii vor lucra în general cu dumneavoastra pentru a vă ajuta să înțelegeți cum să reacționați la diferite situații, și cum să vă încurajați copilul sa evolueze. Este foarte important efortul depus de întreaga familie, care va trebui să sprijine tratamentul pe care îl primește copilul de la profesionisti.
Copilul cu autism nu este singurul care are nevoie de ajutor. Lucrul cu un copil cu autism este o sarcină extrem de dificilă pentru întreaga familie . Indiferent dacă copilul dumneavoastra are o formă mai ușoară de tulburare sau una severă, demersul terapeutic este de lunga durata. Asta presupune ca intreaga familie sa beneficieze de ajutor specializat. Un profesionist în domeniul sănătății mintale vă poate ajuta să vă înțelegeți mai bine nevoile, în timp ce vă ajutați copilul.
Dacă aveți alți copii, este si mai important să beneficiati se suport psihologic atat dumneavoastra, cat si restul familiei. Un profesionist vă poate ajuta să înțelegeți mai bine nevoile fiecarui copil din familia dumneavoastra și vă poate indruma copilul pentru a înțelege cum este să cresca alaturi de un frate cu autism. Este esențial ca fiecare dintre copiii dumneavoastra sa se simta sustinuti si indrumati. Este necesar sa acordati atentie in mod egal fiecaruia dintre copii dumneavoastra, in asa fel incat acesti sa nu se simta marginalizati.