Psiholog Iasi, Comportamentul nevrotic

 

 

 Psiholog Iasi, Comportamentul nevrotic

 

Nevrozismul este o trăsătură de personalitate care determină trăiri și comportamente anxioase, depresive și iritabile.

Următoarele exemple de comportamente nevrotice vă pot fi familiare, deoarece sunt foarte frecvente.

Iritabilitate generală

Putem afirma că avem un comportament nevrotic atunci când ne plângem în permanență de probleme minore.

Ne plângem frecvent în legătură cu simptome fizice fără o cauză medicală

Când cineva vorbește des despre simptomele sale corporale, dar nu are nici o boală diagnosticabilă, poate deveni o prezență dificilă pentru ceilalți,deci, relațiile ei pot suferi din cauza nevrozei.

Manifestă furie la volan

Persoanele cu furie rutieră manifestă un comportament nevrotic. A se supăra și a-și manifesta supărarea în mod exagerat, la orice mică greșeală rutieră, este un semn clar al comportamentului nevrotic.

Anxietate exagerată în legătură cu siguranța copilului dvs.

Părinții exagerat de protectivi cu copii lor  manifestă un comportament nevrotic. Hiperprotecția parentală este un comportament disfuncțional, care afectează semnificativ evoluția și dezvoltarea psihologică a copilului.

Stres exagerat în legătură cu evenimentele zilnice

Este perfect normal să fii supărat când au loc evenimente negative. Chiar dacă evenimentul este minor, totuși, supărarea este exagerată în cazul unei personae nevrotice.

Autoînvinovățire exagerată

Persoanele care sunt predispuse la un  comportament nevrotic prezintă adesea semne că se simt excesiv de vinovate fără un motiv întemeiat.

Gândire obsesivă

Gândirea obsesivă nu este doar comportament nevrotic, ci poate duce și la depresie.

Perfecţionism

Toți vrem să obținem rezultate pozitive în activitățile întreprinse. Există o diferență între acestă atitudine și obsesia că trebuie să faci totul perfect. Oamenii care sunt perfecționiști petrec de obicei mai mult timp decât este necesar pentru a-și îndeplini sarcinile, pentru că își doresc să nu facă niciodată o greșeală.

 Probleme de relaționare la locul de muncă

Persoanele nevrotice au în mod obișnuit dificultăți de integrare  la locul de muncă. Comportamentele iritabile, dependente, obsesive interfrează cu o bună integrare în grupul de lucru, și conduc la rezultate profesionale nesatisfăcătoare.

Dificultăți în satisfacerea nevoilor de bază

Nevroticismul vă poate împiedica chiar să vă îngrijiți de nevoile de bază. Dacă simțiți tristețe sau anxietate , este posibil să aveți probleme în a vă concentra atenția asupra sarcinilor mici de îngrijire personală . S-ar putea să nu vă alimentați sănătos, sau să nu vă odihniți suficient, deoarece orice mică tulburare a rutinei vă face să vă simțiți anxioși și copleșiți.

Probleme de relaționare

Problemele de relaționare sunt frecvente pentru persoanele care manifestă comportamente nevrotice.Ele pot încerca să-și controleze partenerul, aspect care va conduce la deteriorarea relației.

Dramatizarea

Persoanele nevrotice au tendința să reacționeze exagerat, dramatic, la evenimete minore. Acest comportament provoacă suferință atât persoanei în cauză, cât și anturajului.

Tristețe excesivă cauzată de evenimentelor minore

Nu e nimic anormal în a fi trist după o pierdere majoră. Tristețea indică un comportament nevrotic atunci când apare și persistă în urma unui eveniment minor.

Reacții  negative la evenimentele neutre

Uneori, persoanele nevrotice manifestă reacții negative în legătură cu evenimente neutre.

Manifestă panică în situații minore

Este firesc să intrăm în panică în situații amenințătoare. Cu toate acestea, dacă panica se manifestă în situații neamenințătoare, putem vorbi de un comportament nevrotic.

Instabilitate emoțională

Fiind afectate cu ușurință de evenimente minore, persoanele nevrotice manifestă instabilitate emoțională marcată, trecând brusc de la o stare emoțională la alta.

  • Unele modalități de a vă opri comportamentul nevrotic includ:
  • Îmbunătățiți-vă stima de sine
  • Faceți lucruri pentru voi înșivă
  • Învățați să fiți mulțumit de ceea ce aveți
  • Aveți grijă de nevoile dvs
  • Reamintiți-vă că evenimentele minore negative nu merită luate în considerare

Dacă nu puteți să vă schimbați comportamentul nevrotic pe cont propriu, este necesar să obțineți ajutor specializat în depășirea acestuia.Un studiu din 2002  a concluzionat că persoanele care se angajează în comportamente nevrotice sunt mai predispuse să dezvolte simptome psihotice .

Apelati la un psiholog bun din Iasi! Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi?

Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă sprijin și îndrumare în depășirea acestor probleme.