Psiholog Iasi, Cinci caracteristici ale unei relatii toxice
Daca te afli într-o relație toxică te poti simti epuizant, confuz și frustrat. Nu toate relațiile toxice sunt la fel, și nu toate au aceeași severitate, dar toate sunt dăunătoare pentru persoanele implicate. Dacă sunteți într-o relație despre care bănuiți că ar putea fi toxică, poate fi util să luați în considerare aceste cinci semne.
Ce este o relatie toxică?
O relație toxică este o relatie nesănătoasă pentru persoanele implicate. Relația poate să para la început pozitivă și sănătoasă, dar pe parcurs, lucrurile se schimba, și a devine dăunătoare emoțional și/sau fizic pentru unul sau ambii parteneri. Relațiile sănătoase intampina dificultati temporare, dar acestea nu sunt severe, iar conflictul nu este unul profund, constant. Într-o relație sănătoasă, partenerii sunt capabili să rezolve dezacordurile într-un mod rezonabil și fiecare dintre parteneri este dispus să lucreze cu el insusi, si sa coopereze cu partenerul pentru a face relația stabilă, sigură și sănătoasă.În schimb, într-o relație toxică exista conflicte constante și competiție, partenerul abuzator avand o atitudine de lupta impotriva ceiluilalt partener.Caracteristicile unei relatii toxice includ abuzul fizic sau emoțional, minciuna, înșelatul, „iluminarea cu gaz”, antipatie și neîncredere.
Abuzul emoțional
Dacă partenerul tău te face să te simți rău sau vinovat tot timpul, acesta ar putea fi un semn al unei relații toxice. Într-o relație sănătoasă, partenerii se susțin reciproc din punct de vedere emoțional; comunica autentic, fără teamă de judecată sau hărțuire.Abuzul emoțional poate fi alcătuit din actiuni aparent nesemnificative ale abuzatorului, care, în timp, determina persoana abuzata să se simtă izolată, insignifianta, etc. Aceste acțiuni pot include abuz verbal, agresiune, control, manipulare, umilire, lipsă de comunicare, gelozie și multe altele. Abuzul emoțional nu lasa cicatrici fizice, dar este extrem de dăunător și conduce la aparitia tulburarilor psihice.Dacă vă confruntați sau asistați la abuz de orice fel, apelati de urgenta la un psiholog.
Abuzul fizic
Abuzul fizic este un indicator serios al unei relații toxice. Abuzul fizic are loc atunci când o persoana își folosește corpul, un obiect sau o armă, pentru a controla sau a câștiga putere asupra altei persoane.
Minciuna și înșelatul
Minciuna și înșelatul într-o relație pot fi foarte dureroase. Nici minciuna, nici înșelatul nu fac parte dintr-o relație sănătoasa. În relațiile toxice, minciuna și înșelatul pot deveni constante. S-ar putea să știi că partenerul tău minte și înșeală, dar aceste comportamente continuă, deoarece partenerul abuzator nu tine cont de nevoile tale, chiar daca incerci sa comunici cu el.
Iluminarea cu gaz -este o formă de abuz emoțional menită să facă persoana abuzata să se îndoiască de realitatea sa. Scopul acestei tehnici de manipulare este ca partenerul abuziv să obțină control și putere asupra celuilalt, sau să-și ascundă propriile fapte greșite.
Neîncredere și antipatie
Dacă tu și partenerul tău vă spuneți adesea lucruri răutăcioase unul altuia, sau vă acuzați unul pe celălalt, este foarte posibil sa va aflati intr-o relatie toxica.
Căutați ajutor la un psiholog, in cadrul sedintelor de psihoterapie.Discutia cu un psiholog vă poate ajuta dacă va aflati într-o relație nesănătoasă. Psihologul va va oferi instrumente și abilități care să vă ajute să vă vindecati și să faceți față mai eficient emoțiilor dificile.
Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!
Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.