Psiholog Iasi, Ce trebuie sa stim despre tulburarea bipolara

 

Psiholog Iasi, Ce trebuie sa stim despre tulburarea bipolara

 

Tulburarea bipolară este o tulburare de dispoziție care se caracterizează prin episoade de manie sau hipomanie, care alterneaza cu episoade depresive. Mania se caracterizeaza printr-un comportament impulsiv, idividul fiind predispus sa ia decizii periculoase. Pentru a acoperi procesul decizional impulsiv și orice rușine aferentă acestuia, unii oameni mint in legatura cu acțiunile lor. Există anumite momente când acestia sunt conștienți de minciunile pe care le spun, precum și momente în care pacientul poate reprima inconștient aceste neadevăruri.

 

Tulburarea bipolară este o tulburare de dispoziție și afectează aproximativ 0,6% din adulții din SUA anual. Persoanele cu tulburare bipolară variază între episoadele de manie și depresie. In timpul episodului maniacal, pacientul este extrem de energic, doarme putin, si are fuga de idei. Mania poate fi epuizantă.  În timpul unui episod maniacal pacientul se poate implica în comportamente nechibzuite precum cheltuieli impulsive, jocuri de noroc, abuz de substanțe și activitate sexuală riscantă. Când sunt depresivi, pacientii simt o lipsă de energie. Este posibil să nu aibă o igienă personală bună, pentru că nu se simt capabili să se dea jos din pat sau să se ingrijeasca. Uneori, persoanele cu tulburare bipolară pot avea ideatie sau chiar tentative suicidare.

Tipuri de tulburare bipolară

Tip 1

Persoanele cu tipul 1 au episoade maniacale, dupa care se vor prăbuși și vor intra într-un episod depresiv.

Tip 2

Persoanele cu tipul2  trăiesc în mare parte episoade depresive. Cu toate acestea, persoanele cu tipul 2 au si episoade de hipomanie, care durează o perioadă de aproximativ 3-5 zile. Dacă este lăsată netratată, hipomania se poate transforma în manie.

Atunci când o persoană cu tulburare bipolară trece printr-un episod maniacal, aceasta are fuga de idei, gândeste rapid, acționează impulsiv și poate avea un sentiment de grandiozitate. Drept urmare, aceste persoane pot minti despre ei înșiși pentru a-i impresiona pe ceilalți. Dacă se angajează în abuzuri de substanțe, judecata lor este afectată și mai mult. A spune minciuni datorate tulburării bipolare poate fi extrem de periculos. Poate avea ca rezultat pierderea relațiilor, pierderea locului de muncă și poate ruina oportunitățile de viața.

 

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun

Dacă sunteți în căutarea unui psiholog sau a unui psihoterapeut din Iasi , Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.