Psiholog Iasi, Ce sunt factorii stresori?

psiholog iasi simona curelaru

Psiholog Iasi, Ce sunt factorii stresori?

Termenii "stresori" și  "stres" sunt forme ale aceluiași cuvânt, dar au semnificații diferite. Stresul este o reacție corporală, iar stresorii determină acea reacție.

Stresorii sunt declanșatorii din spatele stresului cu care ne confruntăm în fiecare zi. Sunt stimuli la care suntem expuși sau care vin din interiorul nostru.

Definirea stresorilor

Dicționarul american Collins definește stresorul astfel: "Orice stimul care produce stres mental sau fizic în organism".

Observați că definim factorii de stres ca stimuli. Ei provoacă o reacție de stres, dar nu stresul însuși. Acesta este un fapt important care trebuie avut în vedere atunci când aveți de-a face cu stresul.

Cum răspundem la stresori

Când apare stresul, acesta declanșează sistemul nervos, care transmite un avertisment către restul corpului. Organismul se concentrează asupra situației sau evenimentului amenințător. Sistemul nervos trimite câteva semnale corpului.

Sistemul nervos este declanșat când simțurile preiau informații care indică faptul că vă aflați într-o situație amenințătoare și transmiteți aceste informații creierului.

 Manifestări ale stresului:

Senzație de îngrijorare sau teamă

Senzație de frustrare

Nervozitate

Sentimente de neajutorare

Dificultăți în a face față sarcinilor de zi cu zi

Schimbări de dispoziție

Iritabilitate

Senzație de nerăbdare

Senzație de neliniște

Îngrijorare

Scăderea controlului

Confuzie

Performanțe slabe la locul de muncă

Pierderea simțului umorului

Probleme de concentrare

Dezvoltarea temerilor și fobiilor iraționale

Utilizarea sporită a alcoolului, a tutunului și a drogurilor

Dacă factorii de stres nu dispar și nu înveți să-ți reduci răspunsul la stres, efectele pe termen lung asupra sănătății tale mintale pot fi extrem de grave.

Stimulii care declanșează stresul pot fi foarte individualizați. De exemplu, dacă un părinte abuziv te-a lovit cu o mătură atunci când ai greșit, vederea măturei ar putea declanșa răspunsul, în timp ce pentru majoritatea oamenilor nu ar însemna nimic deosebit.

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut

 Problemele legate de stres se rezolvă cu ajutorul unui psiholog sau al unui psihoterapeut. Dacă aveți nevoie de un psiholog sau psihoterapeut din Iasi, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published