Psiholog Iasi, Ce este tulburarea narcisica de personalitate?

Psiholog Iasi, Ce este tulburarea narcisica de personalitate?

 

Termenul „personalitate narcisică” a câștigat multă popularitate în mass-media în ultima vreme. Este atât de mult discutat, încât mulți oameni se identifică cu ușurință cu el. Care sunt caracteristicile tulburarii narcisice de personalitate?

Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, trăsăturile esențiale ale tulburării narcisice de personalitate sunt:

  • Un pattern pervaziv de grandiozitate,
  • Nevoia de admirație și
  • Lipsa de empatie

Aceste trasaturi încep sa se manifeste la vârsta adultă timpurie, și sunt prezente într-o varietate de contexte.

Persoanele cu tulburare narcisistă de personalitate au tendința de a cere excesiv validare din partea celorlalti. Ei cred adesea că sunt cei mai deștepți sau mai arătoși oameni care au pășit pe fața pământului și au nevoie permanenta de confirmare din partea anturajului.

Uneori își stabilesc obiective foarte înalte din cauza autoperceptiei grandioase, astfel încât cei din jurul lor să se simtă uimiți de cât de înalte sunt obiectivele lor. De asemenea, isi pot stabili obiective reduse în anumite domenii, deoarece au un sentiment ca sunt indreptatiti sa obtina cu usurinta anumite merite.

 Pentru persoanele cu aceasta tulburare de personalitate este dificil să înțeleagă sentimentele și nevoile emoționale ale oamenilor din jurul lor. Ca atare, se angajeaza adesea relații doar dacă au ceva de câștigat.

Unele dintre persoanele cu Tulburare de Personalitate Narcisistă au un nivel scăzut de agreabilitate (una dintre cele cinci trăsături de personalitate masurate de Big Five). Pot fi condescendenți față de ceilalti. Au sentimentul ca li se cuvin anumite drepturi, prin urmare ii considera pe ceilalti inferiori. De asemenea, se așteaptă ca anturajul să-i admire si să-i invidieze .

 

Simptomele tulburării de personalitate narcisice

 

Simptomele tulburării de personalitate narcisice  sunt definite de un set de criterii prezentate de Asociația Americană de Psihiatrie în Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale. Criteriile sunt:

 

Grandiozitate: persoanele cu tulburare de personalitate narcisică se simt mai importante decât sunt. Sentimentul de importanță personală este adesea disproporționat in raport cu realizarile reale.

Fantezii grandioase: persoanele cu aceasta tulburare de personalitate au fantezii legate de calitatile lor inegalabile. Se compara adesea cu personaje mitice  sau istorice .

Convingerea că sunt superiori, speciali sau unici: Persoanele cu tulburare narcisica de personalitate simt că sunt speciali și mai importanți decât oricine din jurul lor.

Necesită admirație excesivă: Acesti indivizi încerca in mod constant sa fie remarcati, laudati si admirati, pentru a-și alimenta sentimentul de grandiozitate. Când nu primesc feedback-ul asteptat, pot deveni fermecătoari și măgulitori, astfel incat sa obțina doza necesară de admirație.

Au sentimentul ca sunt indreptatiti si li se cuvine: Deoarece se așteaptă ca ceilalti să observe cât de speciali sunt, aceste persoane au o atitudine condescendenta.

Exploatarea celorlalți: Persoanele cu tulburare de personalitate narcisică profita de cei din jur. De exemplu, ei isi pot asuma singuri meritul pentru munca depusă de un grup din care fac parte.

Lipsa de empatie: Persoanele cu tulburare de personalitate narcisică sunt incapabile să înțeleagă și să simtă nevoile emoționale ale altor persoane. Ei sunt adesea prea absorbiți de proipria persoana si nu se pot raporta la felul în care se simt alții. De aceea nu înțeleg punctul de vedere al altor oameni.

Sunt invidioși pe alții sau cred că alții sunt invidioși pe ei: Acesti indivizi considera adesea că alții sunt invidioși pe ei datorită statutului lor special. De multe ori îi invidiază pe ceilalti, daca acestia au mai mult succes.

Comportamente arogante și trufie: cei cu tulburare de personalitate narcisică pot fi foarte snobi, disprețuitori și condescendenți.

 

Pentru a diagnostica o persoană cu “tulburare de personalitate narcisică”, aceasta trebuie să aibă cel puțin cinci dintre simptomele discutate mai sus.

De asemenea, simptomele trebuie să fie neschimbate, dezadaptative și continue. Ar trebui să cauzeze persoanei deficiențe funcționale semnificative și/sau suferință subiectivă.

 

Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!

 Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de evaluare psihologica, psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.