Psiholog Iasi, Ce este „tulburarea de personalitate narcisica”?

 

Psiholog Iasi, Ce este „tulburarea de personalitate narcisica”?

Termenul „personalitate narcisică” a câștigat multă popularitate în mass-media în ultima vreme. Dar ce inseamna „tulburare de personalitate narcisica”?

Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, „caracteristicile esențiale ale tulburării de personalitate narcisiste” sunt:

  • Un pattern de grandiozitate,
  • Nevoia de admirație și
  • Lipsa de empatie 

Tulburarea de personalitate narcisica se diagnosticheaza la vârsta adultă timpurie și este prezentă într-o varietate de contexte.

Simptomele tulburării de personalitate narcisistă 
Simptomele tulburării de personalitate narcisistă sunt definite de un set de criterii prezentate de Asociația Americană de Psihiatrie în Manualul lor de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale. Criteriile sunt: 
  • Simțul grandios al importanței de sine: persoanele cu tulburare de personalitate narcisică se simt mai importante decât sunt. Simțul lor de importanță personală este adesea disproporționat fata de realitate.
  • Fantezii grandioase: persoanele cu tulburare de personalitate narcisica au fantezii cu privire la puterea, strălucirea, inteligența sau aspectul fizic.
  • Convingerea că sunt superiori, speciali sau unici: Persoanele cu tulburare de personalitate narcisica se simt speciali și mai importanți decât oricine. Acest sentiment este insotit de credința că ele pot fi înțelese doar de oameni care sunt la fel de speciali și importanti ca ele.
  •  Necesită admirație excesivă: Persoanele cu tulburare de personalitate narcisică depun mult efort în încercarea de a fi remarcate și de a fi laudate. De multe ori au nevoie de laude și admirație pentru a-și alimenta credinta că sunt speciale. Când nu primesc doza  de adorație de care au nevoie, pot deveni fermecătoare și măgulitoare pentru a obține admirația dorita. 
  • Se simt indreptatiti: Deoarece se așteaptă ca alți oameni să observe cât de speciale sunt, persoanele cu tulburare de personalitate narcisică au o atitudine condescendenta. Ele considera că ceilalti oameni trebuie să le arate respectul pe care îl merită.  
  • Exploatarea altora: Persoanele cu tulburare de personalitate narcisistă profita de cei din jur. De exemplu, ele ar putea să-și asume in totalitate meritul pentru munca depusă in cadrul unui  grup . Ele considera că scopurile scuza mijloacele. 
  • Lipsa de empatie: Persoanele cu tulburare de personalitate narcisică sunt incapabile să înțeleagă și să simtă nevoile emoționale ale altor persoane. De multe ori nu se pot raporta la felul în care se simt alți oameni.
  • Adesea sunt invidioși pe ceilalți sau cred că alții sunt invidioși pe ei: Persoanele cu tulburare de personalitate narcisică cred adesea că alții sunt invidioși pe ele datorită statutului lor special. De multe ori îi invidiază pe ceilalti, mai ales dacă acestia au mai multe resurse sau au mai mult succes.  
  • Comportamente arogante și trufie: cei cu tulburare de personalitate narcisică pot fi foarte snobi, disprețuitori și condescendenți. 
Pentru a diagnostica o persoană cu tulburare de personalitate narcisică, aceasta trebuie să manifeste cel puțin cinci dintre simptomele discutate.De asemenea, simptomele trebuie să fie neschimbate, dezadaptative și continue. Ar trebui să cauzeze persoanei deficiențe funcționale semnificative și/sau suferință subiectivă. 

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.