Psiholog Iasi, Ce este tulburarea de personalitate borderline?
Tulburarea de personalitate borderline este o tulburare de personalitate care determină dificultăți în menținerea echilibrată a relațiilor și afectează modul în care un individ se raportează la sine și la propriile sentimente. Persoanele care suferă de această tulburare de personalitate au un simț redus al realității și se angajează în comportamente dezadaptative, care conduc la situații dureroase și dificil de gestionat.
Deși cauzele TPB nu sunt complet clare, există factori de risc recunoscuți. Există dovezi că modificările funcției și structurii creierului în zonele care controlează reglarea emoțiilor și a impulsului pot fi factori de risc pentru TPB sau un rezultat al acesteia. Istoricul familial este un alt factor de risc, precum și experiențele sociale, culturale și negative din copilărie.
Acești factori de risc contribuie numai la probabilitatea ca o persoană să dezvolte tulburarea. O persoană care deține toți factorii de risc ar putea să nu dezvolte niciodată acestă patologie, dar conștientizarea factorilor de risc este importantă pentru prevenție.
Simptomele tulburării de personalitate borderline
Diagnosticul trebuie întotdeauna stabilit de un specialist, deoarece unele dintre simptomele TPB se regăsesc și în alte diagnostice. Cel mai bine este să căutați o evaluare profesională și un tratament, dacă bănuiți că dvs. sau o persoană apropiată ați putea suferi de această tulburare.
TPB se caracterizează prin extreme emoționale care se pot schimba rapid, și prin tendința de a vedea evenimentele și relațiile ca fiind bune sau rele, albe sau negre. Gândirea extremă are ca rezultat șocuri și trăiri emoționale intense, precum și comportamente asociate acestora. Persoanele care suferă de TPB manifestă frecvent teamă de abandon în relații, care determină comporamente disfuncționale și foarte probabil, încheierea relațiilor.
Următoarele simptome și comportamente sunt frecvente la cei cu TPB:
- Un model de relații instabile și intense, care se pot deplasa de la iubire la paranoia, furie și devalorizare, fără motive obiective.
- Gânduri reale sau imaginare de abandon, care pot conduce la comportamente precum tentative a controla partenerul sau încheierea bruscă a relațiilor, având ca scop evitarea abandonului.
- Imagine și stimă de sine scazute, care are ca rezultat comportamente precum auto-rănire și ideație suicidară.
- Impulsivitate marcată sau comportamente auto-distructive, cum ar fi cheltuieli exagerate, jocuri de noroc, consum de droguri sau alcool, realții sexuale riscante.
- Schimbări de dispoziție extreme, care pot apărea fără provocări, și care pot dura de la câteva ore până la zile.
- Sentimente de singurătate și goliciune.
- Explozii inadecvate ale furiei, absența controlului, furie intensă, aparent irațională, auto-distructivă și amenințătoare pentru ei înșiși și / sau pentru alții.
- O incapacitate de a avea încredere în ceilalți.
- Disocierea, care provoacă sentimentul de a fi deconectat de la realitate, de a vedea sinele ca și cum ar fi în afară.
- Sentimente de vid interior.
O persoană cu tulburare de personalitate borderline poate avea orice combinație de simptome. Gândurile care apar în TPB determină un comportament care uneori nu se potrivește cu realitatea unei situații. Reacțiile pot părea exagerate în raport cu situația. Gravitatea simptomelor și frecvența lor, variază în cazul fiecarei persoane.
Dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți aveți de-a face cu orice combinație a simptomelor enumerate aici,este indicat să apelați la un psiholog sau psihiatru pentru evaluare și diagnostic. Diagnosticul este important pentru calitatea vieții. Un profesionist vă poate evalua și poate oferi opțiuni de tratament, care vor îmbunătăți considerabil simptomele.
Diagnosticarea tulburării de personalitate borderline
Doar un profesionist licențiat poate oferi un diagnostic de tulburare de personalitate borderline. Un specialist licențiat, psiholog sau psihiatru efectuează diverse evaluări pentru a diagnostica BPD.
Interviul
Prima parte a diagnosticului include un interviul realizat de specialist, psiholog sau medic. În timpul interviului vi se va cere să discutați despre simptomele și problemele pe care le aveți . Terapeutul va investiga severitatea și prevalența simptomelor. Informațiile colectate în timpul interviului clinic sunt folosite pentru a ajuta psihologul să înțeleagă de ce, când și cum apar simptomele.
Simptomele TPB se regăsesc într-o serie de alte diagnostice potențiale. Interviul și anamneza sunt importante pentru excluderea sau includerea altor diagnostice potențiale.
Examenul medical
Este posibil să vi se ceară un examen medical pentru a exclude problemele potențiale de sănătate care pot produce simptome similare celor din TPB. Psihologul dvs. vă poate îndruma la un medic pentru un examen medical.
Istoricul familial, informații despre contextul socio-profesional în care se află pacientul
Istoricul familiei este colectat de clinicieni pentru a ajuta la diagnosticarea și planificarea tratamentului. Înțelegând istoricul medical și psihic al familiei, precum și determinarea eventualelor reacții adverse pe care le-ați avut la începutul vieții, clinicienii pot obține o viziune mai completă asupra factorilor care joacă un rol important în situația dumneavoastră.
TPB are factori de risc biologici și de mediu, de aceea colectarea de informații despre situația vieții dvs. prezente, istoricul familial, precum și despre sănătatea mintală și istoricul medical, va fi de ajutor în determinarea acestori factori de risc .Diagnosticarea corectă este singura modalitate de a stabili cel mai bun plan de tratament.
Terapia și tratamentul tulburării de personalitate borderline
Odată ce diagnosticul este stabilit, tratamentul poate începe. Există mai multe tratamente terapeutice pentru TPB. Vorbind cu un profesionist despre opțiunile de tratament este important în găsirea solițiilor optime.
Această listă de tratamente și terapii este doar orientativă; cel mai bun plan va fi cel adaptat nevoilor specifice persoanei, de către un profesionist licențiat.
Psihoterapia
Terapia cognitiv-comportamentală este o psihoterapie specifică, care ajută persoanele cu TPB să învețe să identifice și să modifice convingerile de bază, care duc la comportamentele negative. Un nou mod de a identifica și de a gândi despre credințele de bază poate ajuta pacienții să învețe noi modalități de a face față simptomelor și efectelor TPB.
Alte forme de psihoterapie benefice în abordarea TPB sunt hipnoza, psihoterapia suportivă, psihoterapia centrată pe obiective și soluții, psihoterapia de cuplu și familie, etc.
Terapia medicamentoasă
Medicamentele pentru TPB nu vindecă; dar ele pot ajuta la ameliorarea unora dintre simptomele severe. Schimbările de dispoziție, furia și depresia întâlnite în BPD pot fi ameliorate de medicamente.
Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelati la un psiholog bun din Iasi!
Dacă vă confruntați cu acest diagnostic, Cabinetul de Psihologie si Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă stă la dispoziție pentru a vă oferi sprijin și îndrumare.