Psiholog Iasi, Ce este o tulburare psihotică acuta si tranzitorie?

 

Psiholog Iasi, Ce este o tulburare psihotică acuta si tranzitorie?

 

Tulburarea psihotică tranzitorie este un episode psihotic acut in care o persoană prezintă simptome ale tulburării psihotice, dar numai pentru o perioada scurta de timp.

Aceste simptome includ:

Halucinații vizuale sau auditive.

Ideatie deliranta.

Discurs incoerent.

Comportament dezorganizat.

Pacientii cu acest diagnostic pot prezenta toate simptomele sau doar unul. Principalul factor care separă tulburarea psihotică acuta si tranzitorie de tulburarea psihotică este perioada de timp în care se manifesta simptomele. Episodul psihotic acut si tranzitoriu dureaza cel mul o luna.

 

Tipuri de tulburări psihotice tranzitorii:

În timp ce simptomele sunt aceleași, există trei tipuri diferite de tulburări psihotice acute si tranzitorii. Există doar mici diferente între fiecare tip:

Tulburare psihotică scurtă cu un stresor evident - aceasta este cunoscută și sub denumirea de psihoză reactivă scurtă. Atunci când o persoană experimentează un eveniment traumatic, cum ar fi moartea unei persoane dragi, abuzul sau dezastrul natural, ea poate dezvolta pentru o perioadă scurtă simptome psihotice. În acest caz, motivul pentru care persoana suferă este ușor de determinat.

Tulburare psihotică scurtă fără stresor evident – apare atunci când nu există niciun motiv evident pentru care o persoana se confruntă cu simptome psihotice, dar acestea nu durează mai mult de o lună.

Tulburare psihotică scurtă cu debut postpartum - această formă a tulburării psihotice apare după ce o femeie a născut. De obicei apare în prima lună după nașterea copilului.

 

Cine este în pericol?

Numerele variază de la un studiu la altul, dar în jur de 1 până la 4 persoane la 100.000 se vor confrunta cu un episod de tulburări psihotica acuta si tranzitorie, la un moment dat în viața lor. Din păcate, nu există nicio modalitate de a prezice complet cine va experimenta un episod și cine nu. Se crede că un amestec de genetică, factori de risc psihologic și mediul în care trăiește o persoană, ar putea crește riscul de a dezvolta aceasta tulburare. S-a constatat că  varsta la care apare acesta tulburare este între 20 și 50 de ani. De asemeni, apare preponderent la femei. Un istoric de psihoză în cadrul unei familii crește riscul aparitiei acestui diagnostic la ceilalti membri ai familiei.

Persoanele care suferă de alte tulburări mentale prezinta au risc mai mare de a dezvolta un episod psihotic acut. De asemeni, consumul de marijuana crește riscul de a avea simptome de psihoză.

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.