Psiholog Iasi, Ce este nevroza?

 

 

Psiholog Iasi, Ce este nevroza?

 

Nevroza este o afecțiune în care pacientul simte un fel de suferință mentală. Această suferință determină persoana să acționeze în moduri care nu ar fi considerate "normale". Este important de observat că tulburările nevrotice nu constă în iluzii sau halucinații, cum ar fi schizofrenia sau demența.

Nevroza nu mai este diagnosticată ca atare, ci este menționată ca o tulburare de anxietate sau depresie. De asemenea, cei despre care se spune că sunt "nevrotici" nu suferă de o nevroză. Nevrozismul se referă la o trăsătură de personalitate, în timp ce o nevroză este o tulburare mentală.

Potrivit binecunoscutului  Sigmund Freud, o nevroză este, de fapt, un fel de strategie de coping, ca răspuns la o traumă din trecutul pacientului. În concepția lui Freud, persoana a încercat să reprime emotiile negative asociate incidentului, dar nu a reușit, acest aspect conducând la dezvoltarea nevrozei.

Tipuri de tulburări nevrotice

Există numeroase tipuri de tulburări nevrotice, și ele sunt aparent mai frecvente, pe măsură ce le putem diagnostica mai bine. Câteva exemple de tulburări nevrotice includ:

  • Tulburare de anxietate
  • Fobiile
  • Tulburarea obsesiv-compulsivă
  • Tulburarea de stres post-traumatic

Din tulburările enumerate, poate cea mai comună este anxietatea. Anxietatea este un răspuns involuntar la stres, și constă într-un sentiment general de discomfort, însoțit de sentimente de teamă sau neliniște.

Fobiile sunt temeri extreme, deseori iraționale. De exemplu, o persoană care se teme  să iasă din casă se spune că este agorafob.

Tulburarea obsesiv-compulsiva este mai mult decât numărarea obsesivă a lucrurilor, sau verificarea apei și de zece ori înainte de a părăsi casa. Cauza principală a tulburării este că o persoană va experimenta în mod regulat gânduri negative, involuntare și invazive, care îl fac să sufere de anxietate. Acest sentiment de anxietate determină apoi persoana să se comporte irațional.

Tulburarea de stres posttraumatic îi tulbură adesea pe soldați după ce revin din război. Unii veterani se confruntă cu flashback-uri, mai ales când se întâmplă ceva în viața lor de zi cu zi, care reflectă un eveniment pe care l-au experimentat pe câmpul de luptă, cum ar fi focurile de artificii .

Deoarece există atât de multe nevroze diferite, există și o serie de simptome care pot fi asociate cu acestea, în funcție de diagnostic. Unele dintre cele mai frecvente simptome pe care toate nevrozele par să le împărtășească includ:

  • Anxietate
  • Depresie
  • Furie
  • Confuzie
  • Letargie
  • Gânduri neplăcute, intruzive și / sau repetitive
  • Evitarea și / sau izolarea

Nevrozele pot fi rezumate ca o tulburare mentală care împiedică o persoană să se adapteze eficient la mediul său. Poate fi mai dificil, sau imposibil ca o persoană care suferă de nevroză să facă față schimbării.

Dacă suferiți de nevroză, apelați la un psiholog bun din Iasi! Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi?

Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.