Psiholog Iasi, Inteligenta emotionala

 

PSIHOLOG IASI, INTELIGENTA EMOTIONALA

 

 

Când discutăm despre inteligență, majoritatea folosim termenul referindu-ne la inteligența academică. Pentru majoritatea dintre noi, termenul de inteligență se referă la performațele intelectuale, la capacitatea de memorare, rezultatele școlare, sau de la locul de muncă, etc.. În realitate, inteligența are mai multe forme, și nu toate presupun un fundament educațional impresionant. Inteligența emoțională, de exemplu, este o parte esențială a bunăstării noastre generale. Inteligența noastră emoțională se măsoară printr-un test EQ sau un test "IQ emoțional", iar rezultatele ne pot spune foarte multe.

Ce este inteligența emoțională?

Inteligența emoțională este abilitatea de a controla și recunoaște emoțiile noastre și de a înțelege emoțiile celorlalți. Inteligența emoțională nu este un dat, ci este un proces în continuă evoluție, în continuă creștere și în continuă schimbare. Inteligența emoțională este legată de sănătatea fizică și mentală și este adesea considerată  o condiție  pentru a avea o calitate bună a vieții.

Psihologii Peter Salovey și John Mayer au propus pentru prima dată conceptul de inteligența emoțională la începutul anilor nouăzeci. Ei au stabilit că inteligența emoțională ar putea fi evaluată prin patru caracteristici fundamentale:

Abilitatea de a gestiona emoțiile

Abilitatea de a înțelege emoțiile

Abilitatea de a folosi emoțiile

Abilitatea de a percepe emoțiile

 

Gestionarea emoțiilor

Putem afirma că ne gestionăm emoțiile atunci când putem rămâne obiectivi când vine vorba de sentimentele noastre. Aceasta înseamnă că ar trebui să ne simțim emoțiile fără să le judecăm. Atunci când emoțiile noastre sunt bine gestionate, limităm impactul pe care îl au trăirile negative asupra noastră și putem să încurajăm  apariția emotiilor pozitive. Acceptarea tuturor emoțiilor noastre, indiferent dacă sunt pozitive sau negative, și capacitatea de a identifica modul în care acestea influențează viața noastră este esențială.

 Înțelegerea emoțiilor

Înțelegerea emoțiilor noastre presupune  înțelegerea propriei persoane. Este important să recunoaștem  sentimentele noastre  în diferite circumstanțe și să observăm cum acestea  se schimbă în timp.Când emoțiile noastre sunt bine înțelese, putem conștientiza gama vastă de emoții pe care le trăim, inclusiv cele contradictorii. Sentimentele opuse, trăite simultan  pot apărea în multe situații, de exemplu, atunci când cineva pleacă de acasă pentru prima dată și simte atât entuziasm, cât și frică. Înțelegerea pe deplin a emoțiilor noastre implică capacitatea de a recunoaște și de a contextualiza modul în care ne simțim în orice moment.

Utilizarea emoțiilor

Folosirea emoțiilor noastre necesită mult mai mult decât simțirea lor, deși este vital ca emoțiile noastre să fie adecvate pentru circumstanțele lor. Când ne folosim emoțiile în mod eficient, putem crea gânduri care ne pot ajuta să descoperim pasul următor. De exemplu, a simți succesului ar trebui să ne determine să dezvoltăm planuri mai creative și convingătoare pentru  viitor. Când ne folosim bine emoțiile, înțelegem relația lor complexă cu gândurile și perspectivele noastre individuale.

Percepția emoțiilor

Atunci când percepem în mod corespunzător emoțiile, recunoaștem atât sentimentele noastre, cât și ale celorlalți. În timp ce majoritatea oamenilor pot identifica rapid tristețea și fericirea doar dacă privesc fața cuiva, cel care percepe emoțiile bine va stăpâni și o înțelegere a comunicării nonverbale.

De asemenea, ar trebui să putem identifica când sentimentele cuiva sunt autentice sau când aceștia (sau noi)  mimează emoțiile. Percepția emoțiilor presupune să ne conștientizăm, să ne exprimăm sentimentele și să ne comportăm în accord cu ele.

După cum puteți vedea, inteligența emoțională este o îmbinare complexă a ceea ce știm, ce simțim, a modului  în care reacționăm și în care îi  înțelegem pe alții.

De ce este importantă inteligența emoțională?

A avea un nivel înalt al inteligenței emoționale  este esențial pentru o bună calitate a vieții. Persoanele cu inteligență emoțională dezvoltată au succes în multe domenii, cum ar fi:

Luarea deciziilor

Persoanele care pot separa emoțiile de gânduri pot lua decizii bazate pe o analiză atentă. Reducerea impulsivității este benefică atunci când decizia  are consecințe majore pentru viitor. Inteligența emoțională ne permite să anticipăm  riscurile  și să controlam influența emoțiilor negative în procesul de decizie.

Sunt mai empatici față de ceilalți

Empatia este capacitatea de a vedea situația cuiva din perspectiva acelei persoane. Inteligența emoțională este esențială în acest proces. Empatia ne conectează cu ceilalți și ne permite să dezvoltăm relații sănătoase, echilibrate.  Empatia  creează o bază solidă pentru toate relațiile, inclusiv pentru cele personale, romantice sau profesionale.

Dezvoltă abilități de leadership

Liderii sunt adesea descriși ca având niveluri ridicate de inteligență emoțională. Dincolo de faptul că posedă abilități performante de luare a deciziilor și că au capacitatea de a răspunde nevoilor altora, liderii se dezvoltă în ceea ce privește motivația, autoevaluarea și o înțelegere realistă, dar optimistă, a ceea ce urmează să vină. Având o personalitate autentică și echilibrată îi face pe acești indivizi să se simtă bine cu ei înșiși, și să găsească soluții în situații dificile. Inteligența emoțională ridicată este esențială pentru cei care vor să reușească la locul de muncă.

Sunt echilibrați mental și emoțional

Limitarea impactului negativ al emoțiilor noastre contribuie, de asemenea, la menținerea echilibrului mental.  Capacitatea de a depăși eșecurile, de a se adapta cu ușurință la situații noi  contribuie la scăderea nivelului de anxietate și depresie. Numeroase tulburări de personalitate au fost, de asemenea, legate de nivelul scăzut al inteligenței emoționale, dovedind faptul că există o relație strânsă  între gânduri și emoții.

Sunt mai sănătoși fizic

Inteligența emoțională ridicată ne permite să ne gestionăm nivelul de stres. Stresul este cunoscut ca ucigașul tăcut și contribuie la apariția  multor boli, inclusiv obezitate, insomnie, boli de inimă și multe altele. Ne confruntăm cu niveluri ridicate de stres atunci când permitem sentimentelor și gândurilor negative să ne invadeze și să ne controleze . Înțelegerea emoțiilor noastre și folosirea lor eficientă ajută la combaterea efectelor stresului.

Apelati la un psiholog bun din Iasi!

Dacă doriți să vă dezvoltați inteligența emoțională, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iași, vă stă la dispoziție pentru a vă îndruma în acest sens.