Psiholog Iasi – Ce este insomnia?
Insomnia este o tulburare de somn care afecteaza capacitatea individului de a adormi, sau de a rămâne adormit pe parcursul perioadei dorite. De asemenea, poate duce la trezirea prea devreme. Insomnia cronică poate afecta diferite aspecte ale sănătății, generand disfunctionalitati precum scăderea productivității, iritabilitate și chiar depresie.
Mai multe terapii pentru insomnie pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului și a sănătății generale. Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie (TCC) este adesea aleasă ca principala modalitate de tratament, deoarece ajuta la gestionarea gândurilor și comportamentelor negative care provoaca insomnie. În unele cazuri, se recomanda medicamente pentru somn și modificări ale stilului de viață.
Tipuri de insomnie
Există două tipuri principale de insomnie care afectează majoritatea persoanelor cu această afecțiune:
Insomnie acută: pe termen scurt și adesea cauzată de stres sau alte evenimente de viață.
Insomnie cronică: pe termen lung, care persistă cel puțin trei nopți pe săptămână timp de trei luni sau mai mult. Mulți factori, inclusiv afecțiunile medicale, medicamentele, stilul de viață și mediul de somn, pot cauza aceste simptome.
Simptomele insomniei:
- Dificultate de a adormi;
- Treziri frecvente;
- Trezirea prea devreme și imposibilitatea de a adormi;
- Somnolență și oboseală în timpul zilei;
- Iritabilitate și tulburări de dispoziție;
- Dificultate de concentrare și memorie slabă.
Impactul insomniei asupra sănătății:
Insomnia poate avea efecte adverse semnificative asupra sănătății unei persoane. Calitatea slabă a somnului poate contribui la:
- Un sistem imunitar slăbit;
- Risc crescut de a dezvolta afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și obezitatea;
- Reducerea bunăstării mentale, ceea ce duce la un risc crescut de anxietate și depresie;
- Perturbarea functiilor cognitive, care afectează luarea deciziilor, productivitatea și calitatea generală a vieții.
Cauzele insomniei
Factorii care duc la insomnie pot varia semnificativ de la o persoană la alta. În cele mai multe cazuri, intră în joc o combinație de componente genetice sau biologice și de mediu. Unele cauze frecvente ale insomniei sunt:
- Apneea in somn - Această tulburare de respirație întrerupe somnul, conducand la insomnii. Apneea în somn provoacă pauze în respirație, care conduc la treziri frecvente pe parcursul nopții.
- Stres și anxietate - Un nivel ridicat de stres și anxietate afecteaza capacitatea unei persoane de a adormi sau de a rămâne adormit. Grijile legate de muncă, școală, sănătate sau relațiile personale disfunctionale, pot contribui la insomnie.
- Depresie
- Tulburările mentale, cum ar fi depresia, conduc la modificări ale tiparelor de somn, cauzând fie somnolență excesivă, fie dificultăți de somn. Această relație poate fi ciclică, deoarece somnul slab poate agrava și simptomele depresiei.
- Consumul de substanțe - Utilizarea unor substanțe precum cofeina, alcoolul și nicotina poate perturba somnul. Cofeina este un stimulent care poate face dificilă adormirea, în timp ce alcoolul și nicotina pot duce la tulburări de somn pe tot parcursul nopții.
- Obiceiuri de somn disfunctionale - Programele de somn inconsecvente, rutinele neregulate de culcare și utilizarea dispozitivelor electronice înainte de culcare, pot interfera cu capacitatea unei persoane de a adormi și de a menține calitatea somnului.
- Programele de călătorie și de lucru - Munca în schimburi sau alte programe de lucru neregulate pot perturba ceasul intern al unei persoane, ducând la dificultăți de adormire sau de a rămâne adormit. Adaptarea la un nou fus orar conduce la aparitia insomniei.
- Tulburări psihice - Pe lângă depresie și anxietate, alte tulburări psihice, cum ar fi tulburarea bipolară sau tulburarea de stres post-traumatic, pot contribui la insomnie.
- Diagnostice medicale și medicamente - Durerea cronică, arsurile la stomac și menopauza sunt exemple de afecțiuni medicale care pot interfera cu somnul. Unele medicamente, cum ar fi anumite antidepresive, pot provoca, de asemenea, dificultăți de somn.
Daca suferiti de insomnie, apelati la un psiholog si la un psihiatru, pentru a beneficia de tratament specific.
Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!
Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, psiholog Iasi Simona Curelaru vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.