Psiholog Iasi, Ce este gynofobia?

 

Psiholog Iasi, Ce este gynofobia?

 

Psihologii considera ca gynofobia este rezultatul experiențelor traumatizante cauzate de femei, cum ar fi o mamă care isi abuzeaza copilul, abuzuri fizice sau sexuale din partea unei femei în perioada pubertății sau respingere din partea femeilor. Bărbații sunt mai susceptibili să sufere de gynofobie decat femeile, considerand femeile, în general, ca fiind periculoase si inselatoare.

Atât adulții, cât și copiii sunt capabili să sufere de gynofobie. Dacă această teamă față de femei nu este tratata,exista riscul ca ea sa se manifeste si in perioada adulta. Persoanele care suferă de această fobie consideră femeile ca fiind un pericol atat fizic, cat si emotional.

În timp ce experiențele negative care implica femei cresc probabilitatea de a dezvolta gynofobie, Healthline afirmă că exista si alți factori care contribuie la aparitia acestei fobii.

Persoanele care au rude cu tulburări de anxietate sau alte fobii sociale au mai multe șanse de a suferi de gynofobie. În cele din urmă, informatiile cu privire la experiente negative in relatia cu sexul feminin pot genera anxietate. Deși psihologii nu cunosc cu precizie cauza exactă a gynofobiei, experiențele negative in relatiile cu femeile rămân factorul principal in aparitia acestei fobii, urmate de ereditate si mediu.

Gynofobia nu este misoginie

Spre deosebire de gynofobie, misoginia este o optiune. Persoanele care detestă femeile, și care au prejudecăți împotriva lor, exercită această formă de energie negativă atunci când interacționează cu ele. Mai mult, misoginia nu este o boală psihica. Persoanele misogine nu prezinta simtome specifice gynofobiei.

Există multe teorii cu privire la misoginie, rădăcinile si cauzele sale. În timp ce misoginia este definită ca  ura, disprețul și prejudecățile fata de femei, Psychology Today prezintă o teorie ușor diferită, conform careia misogii manifesta ura și dispreț față de femeile care „nu acționează conform convingerilor pe care misoginul le are despre modul în care femeile ar trebui să gândească și să se comporte”.

Teoria de mai sus susține și mai mult convingerea că gynofobia și misoginia sunt entități cu totul diferite. În timp ce gynofobia este o fobie clinică fata de femei, misoginia vizează categorii specifice de femei.

 

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.