Psiholog Iasi, Ce este egocentrismul adolescentin?

 

Psiholog Iasi, Ce este egocentrismul adolescentin?

 

Pe măsură ce creierul copilului se maturizează, acesta trece printr-o perioada numită egocentrism adolescentin. Ce este asta? Este un mod particular de a se vedea pe el însusi și pe ceilalti. Înțelegerea modului în care funcționează egocentrismul adolescenților și a modului în care puteti gestiona acest fenomen din perspectiva parentala, va poate ajuta la stabilirea unei comunicari mai bune cu adolescentul din familia dumneavoastra.

 

Ce este egocentrismul adolescenților?

 

Egocentrismul adolescenților descrie starea comună majorității adolescenților, în care par să creadă că lumea se învârte în jurul lor. Pentru unii adolescenți, acest sistem de credințe duce la încredere exagerata in sine. Sunt pe deplin convinși că semenii lor sunt gelosi, și complotează pentru a-i sabota. Pentru alții, egocentrismul adolescenței se manifestă ca si credințe negative despre ei înșiși. Sunt singuri pe lume, diferiți, unici si neintelesi.

Termenul de egocentrism adolescentin a fost dezvoltat de Dr. David Elkind. Dr. Elkind a studiat adolescenții cu vârste cuprinse între 11-18 ani, concentrându-se pe modul în care ei percep lumea în comparație cu adulții. Dr. Elkind a descoperit că adolescenții nu au fost în mare măsură capabili să diferențieze între propriile percepții și percepțiile celorlalți. Adolescenții cred că părerea lor este singura viziune posibilă, iar toate celelalte idei sunt false sau în totalitate inexistente.

 

Egocentrismul adolescenței și părinții

 

Egocentrismul adolescenților este unul dintre cele mai dificile etape pentru părinte. Aceasta este etapa de dezvoltare care este adesea caracterizată de argumentări neîncetate, comportament exigent, și izbucniri emoționale frecvente, aparent nemotivate. Părinții simt ca și cum copiii lor s-au transformat în persoane total diferite.

Mulți părinți de adolescenți se simt copleșiți, epuizați și singuri. Dacă vă simțiți astfel, ganditi-va ca nu sunteți singurii parinti care se confrunta cu aceasta etapa a dezvoltarii copilului dvs! Majoritatea părinților simt o oarecare epuizare în această etapă. Desi este dificil de gestionat, această etapă de dezvoltare este foarte importantă în creșterea copilului și îl va ajuta să progreseze în stadii mai avansate de dezvoltare.

S-ar putea să simți ca adolescentul  tău se angajează într-un comportament mult prea riscant sau extrem. Mulți psihologi sunt de acord că una dintre problemele inerente egocentrismului adolescenților este prezența unei evaluari scăzute a riscului și pericolului. Din acest motiv, mulți adolescenți se comportă ca și cum ar fi invincibili, fie că este vorba de condus imprudent, un comportament sexual iresponsabil sau consum de droguri.

 

Efectele egocentrismului adolescenților

 

Egocentrismul adolescenței se caracterizeaza prin nevoia de a fi in central atentiei.

Așa-numitul „public imaginar” al adolescentului cuprinde, de obicei, întreaga lume, dar aproape sigur este format din colegii adolescenților. Acest fenomen conduce adesea la o nevoie permanenta de a impresiona prietenii de aceeasi varsta prin comportamente indraznete sau false. Publicul imaginar al adolescenților poate determina o gamă largă de comportamente și constructe sociale și este în mare parte responsabil pentru multe dintre trăsăturile de personalitate caracteristice adolescenților.

În mod similar, „fabula personală” descrie modul nerealist în care adolescenții se văd pe ei înșiși și lumea din jurul lor. Adolescenții nu sunt capabili să își recunoască micul rol în marea scena a lumii . În consecință, orice mic regres poate părea sfârșitul lumii pentru un adolescent și poate duce la o lovitură masivă sau la o pierdere completă a încrederii în sine.

 

Cum se pot confrunta părinții cu egocentrismul adolescenților?

 

Abordarea adolescenților care trec prin această etapă poate fi dificilă chiar și pentru cel mai echilibrat parinte, așa că trebuie să solicitați ajutor, rămânând deschis, atent și plin de speranță in ceea ce priveste relatia cu copilul dumneavoastra.

 

1) Conectati-va cu copiii. Conectarea cu copiii dvs. ar putea fi dificilă în această perioadă, dar profitați de orice ocazie pentru a găsi modalități de a vă apropia de ei. Dacă fiul tău iubește dansul modern, ia în considerare să-l duci la un spectacol. Găsirea unor modalitati de a vă conecta cu copiii dvs. vă poate ajuta in momentele dificile ale relatiei cu acestia.

 

2) Gândiți-vă la propria copilărie. S-ar putea să nu fi avut in copilarie toți aceiași factori de stres pe care îi intampina copiii dvs., dar cu siguranta există in trecutul dumneavoastra situatii similiare cu cele cu care se confrunta adolescentul din familia dvs. Amintirea propriei călătorii dificile vă poate ajuta să dezvoltați empatie față de copiii voștri.

 

3) Amintiți-vă: acesta etapa va trece. Desi poate parea interminabila, nu uitați că această perioadă va trece, ca orice altă perioadă de dezvoltare anterioară, iar copilul dvs. va deveni mult mai puternic și mai matur.

 

4) Gasiti idei noi. Copiii sunt ajutați atunci cand sunt expuși la o mulțime de idei și viziuni asupra lumii, de aceea, incercati sa oferiti copiilor dvs experiente noi, cum ar fi: noi genuri de muzică, idei cultural, etc. Deși acești pași nu vor eradica imediat prezența egocentrismului, îi va ajuta pe adolescenți să-și dea seama că nu sunt singuri în lume și că există alte persoane și culturi.

 

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun

 

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.