Psiholog Iasi, Ce este distimia?
Poate că una dintre tulburările psihice cele mai răspândite și adesea greșit înțelese este depresia. Depresia este un spectru. Oamenii pot fi deprimați din motive externe și interne. Vă puteți simți deprimat datorită situației în care vă aflați, sau datorită unui dezechilibru al chimiei creierului.
Tulburare depresivă persistentă sau distimia
Distimia este o formă de depresie. Depresia este mai mult decât un sentiment de tristețe; este un sentiment persistent de tristețe și apatie. S-ar putea să fii trist, chiar dacă viața ta merge minunat. Este posibil să pierdeți interesul pentru activități, chiar dacă acestea sunt distractive. Poate că există câteva zile în care nu sunteți la fel de deprimat, dar vă puteți simți deprimat majoritatea timpului. În distimie, depresia persistă cel puțin doi ani. Pentru copii și adolescenți, poate fi diagnosticată după un an.
Cauze
Depresia persisitentă poate implica diferite cauze și o combinație a acestora, cum ar fi:
Chimia creierului: Depresia este cauzată adesea de un dezechilibru chimic în creier.
Genetica: Nu se știe care sunt genele care pot determina depresie, dar se observă o predispoziție familială către depresie.
Traume: Evenimentele traumatice pot cauza distimia. Dacă ați avut recent o experiență de viață dificilă sau traumatică, poate exista o legătură între această experiență și apariția depresiei.
Simptome ale tulburării depresive persistente
Dacă suferiți de distimie, veți avea diferite simptome și puteți prezenta cel puțin două dintre aceste simptome :
-Insomnia / Hipersomnia: Insomnia se manifestă prin dificultatea de a adormi,de a dormi suficient, sau treziri frecvente, asociate cu imposibilitatea de a adormi din nou.
Hipersomnia se manifestă atunci când aveți probleme de a rămâne treaz în timpul zilei, sau când dormiți excesiv. Chiar dacă ați avut un somn bun, s-ar putea să vă simțiți atât de obosit în timpul zilei, încât să puteți adormi în împrejurări periculoase.
Pofta de mâncare scăzută / supraalimentarea
Stimă de sine scăzută: S-ar putea să vă simțiți rău cu privire la aspectul, comportamentul sau doar la viața voastră, în general, chiar dacă sentimentul este nejustificat.
Energie scăzută / oboseală: corpul se poate simți obosit și nu poate să-și îndeplinească sarcinile.
Dificultăți de concentrare
Sentimente de deznădejde: S-ar putea sa simti ca nu exista speranta pentru tine, pentru viitorul tau, sau pentru oricine altcineva din jurul tau.
Iritabilitate: vă puteți simți ușor iritat. Firește, acest lucru poate duce la deteriorarea relațiilor cu colegii dvs. sau cu membrii familiei.
Dacă suferiți de aceste simptome, apelați la un psiholog bun. Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi?
Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.