Psiholog Iasi, Ce este dependența de jocuri de noroc?
Dependența de jocuri de noroc presupune o lipsa de control asupra impulsurilor. Jocul patologic de noroc se aseamana cu dependenta de substanțe, prin faptul că ambele declanșează aceleași căi de recompensa. Pe de altă parte, jocul patologic de noroc apare ca răspuns la sentimente și emoții negative, precum anxietatea, depresia, etc.
Dependența de jocuri de noroc poate apărea la orice vârstă, în special la vârsta adultă. Cu toate acestea, la bărbați, începe adesea în timpul adolescenței, în timp ce la femei, aceasta apare între 20 și 40 de ani.
Din păcate, mulți dintre cei dependenti de jocuri de noroc isi neaga problema, în ciuda faptului că observa consecintele negative ale comportamentului lor.
Diagnosticarea dependenței de jocuri de noroc: semne și simptome
Există criterii specifice pentru diagnosticarea dependenței de jocuri de noroc.
Manualul psihiatric american DSM-5 descrie această tulburare ca uncomportament legat de jocurile de noroc, desfășurat pe parcursul a cel putin 12 luni, ce duce la neplăceri sau disconfort semnificativ. DSM-5 precizează 9 criterii pentru a diagnostica jocul de noroc patologic. Astfel, persoana joacă sume tot mai mari, pentru a atinge nivelul dorit de satisfacție și plăcere (criteriul 1). Devine iritabil/ă sau neliniștit/ă atunci când încearcă să înceteze complet sau să reducă participarea la jocurile de noroc (criteriul 2). A făcut eforturi repetate, fără succes însă, de a reduce, a ține sub control sau a abandona jocurile de noroc (criteriul 3). Este frecvent preocupat(ă) de jocurile de noroc: gânduri direcționate către experiențele de joc anterioare, obținerea banilor, planificarea detaliilor pentru revenirea la jocul de noroc (criteriul 4). Persoana joacă adesea când simte un stres negativ sau un disconfort (criteriul 5). După perioade de pierdere, are ideea de a reveni la jocul de noroc pentru a-și recupera aceste pierderi (criteriul 6). Adesea apelează la minciuni pentru a ascunde amploarea implicării în jocul de noroc (criteriul 7). Jucătorul a periclitat serios sau a distrus relații interumane, sociale sau personale, din cauza jocurilor de noroc (criteriul 8). Depinde de alte persoane (ia sau cere bani cu împrumut) pentru a-și rezolvaproblemele financiare curente (criteriul 9). Singurul diagnostic ce trebuie exclus este cel de episod maniacal. DSM-5 precizează unele aspecte conexe, ca specificatori. Astfel, tulburarea se poate manifesta episodic (cu pauzede câteva luni, când aceste comportamente dispar), sau regulat. De asemenea,tulburarea poate fi în remisiune recentă (niciun criteriu nu a mai fost prezent pe o perioadă de 3 – 12 luni) sau în remisiune prelungită, adică fără niciun asemenea comportament timp de minimum 12 luni. Alt element specificimportant este severitatea. Astfel, această tulburare este considerată ușoară dacă sunt îndeplinite 4 – 5 criterii, moderată dacă există 6 – 7 criterii sau severă dacă avem 8 – 9 criterii .
Manualul ICD-10 clasifică jocul de noroc patologic în categoria F63 (tulburăriale obiceiurilor și impulsurilor). Nu se precizează criterii de diagnostic, dar sesubliniază că trăsătura esențială este persistența de a juca, în ciuda consecințelor sociale negative. Pe lângă episoadele maniacale, la diagnosticul diferențial sunt enumerate jocul de noroc nepatologic și personalitățile sociopatice .
Pacienţii care prezintă joc de noroc patologic pot avea şi depresie majoră,dependenţă de substanţe, iar uneori se poate ajunge la manifestări autoagresive. Se estimează că până la un sfert din această categorie de pacienti va avea o tentativă de suicid de-a lungul vieţii, cel mai frecvent după o pierdere financiară importanta.
De aceea este extrem de important sa cerem ajutorul unui psiholog si unui psihiatru, daca suferim de aceasta adictie, sau daca cunoastem pe cineva, care se afla in aceasta situatie.
Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!
Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.