Psiholog Iasi, Ce este bulying-ul?

 

 

Psiholog Iasi, Ce este bulying-ul?

 

Bullying-ul este un fenomen care afectează mulți copii în întreaga societate. Efectele acestui fenomen asupra victimei  pot dura toată viața și de aceea, este important să înțelegem ce  înseamnă acest termen, și cum putem ajuta victimele. Desigur, mai întâi, trebuie să înțelegem ce este agresiunea verbală și cum vă puteți ajuta copilul dacă acesta este hărțuit, sau dacă sunteți victima  bullying-ului.

Ce este bullying-ul?

 Bullying-ul este un comportament agresiv, în care agresorul obligă victima să întreprindă anumite acțiuni, împotriva voinței acesteia, sub amenințare. Din păcate, există mai multe tipuri diferite de bullying, și nu sunt  întotdeauna ușor de observat. Având în vedere că agresiunea fizică este versiunea mai cunoscută, victimele agresiunii verbale nu primesc întotdeauna ajutorul pe care îl merită. De aceea, este important ca dumneavoastră ca părinte, să căutați imediat ajutor.

Ce este bullying-ul verbal?

Bullying-ul verbal are ca obiectiv  degradarea victimei . Astfel, agresorul se simte mai puternic. Deși este mai frecvent întâlnit printre fete, acest tip de agresiune are loc și printre băieți, și este la fel de dăunător ca agresiunea fizică. De aceea este atât de important să solicitați ajutor pentru copilul dvs. cât mai curând posibil. Bullying-ul poate viza un anumit copil din cauza unor aspecte cum ar fi greutatea, sexul, rasa, aspectul sau înălțimea, sau din orice alt motiv.

Ce trebuie să faceți dacă copilul dumneavoastră agresează alți copii?

Dacă știți că copilul dvs. este un bătăuș sau suspectați că este posibil să  agreseze  alți copii, este important să luați măsuri imediat. Este posibil ca copilul dvs. să nu înțeleagă cât de periculos poate fi comportamentul său agresiv pentru copilul victimă, sau poate simți că este îndreptățit să se comporte astfel. Cel mai important este să îi explici copilului tău cum că agresivitatea nu este benefică, și de ce este greșit să îi tratezi pe alții în acest fel. Chiar dacă copilul  simte că celălalt copil l-a nedreptățit, nu este bine să se angajeze în comportamente tip bullying, și depinde de dvs. să vă asigurați că copilul dvs. înțelege acest aspect. Cea ma bună soluție este prevenția, prin modelarea timpurie a comportamentului copilului.

Vorbind cu copilul despre efectele negative ale agresiunii cu mult înainte de a se angaja în acest comportament, este primul pas. Următorul pas este să vă asigurați că copilul înțelege cum să trateze alte persoane. Observați modul în care acesta interacționează cu ceilalți, și oferiți-i feedback pozitiv sau negativ, în funcție de situație. De asemenea, este estențial felul în care dvs. vă comportați, deoarece copilul va copia comportamentul pe care îl vede la dvs.

Ce trebuie să faceți dacă copilul dvs. este victima bullying-ului?

Ce se întâmplă dacă copilul dvs. este victima acestui comportament agresiv? Ce ar trebui să faceți pentru a îl proteja în această situație? Primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să raportați agresiunea. Raportați-o, anunțați școala și informați personalul didactic că vă așteptați ca ei să facă ceva. Încurajați copilul să raporteze fiecare incident care apare. Copilul dumneavoastră merită să fie protejat în timpul școlii, și este datoria personalului școlii să se asigure că se întâmplă acest lucru.

Este important, de asemenea, să discutați cu copilul despre agresiune. Spuneți-i  că poate vorbi întotdeauna cu dvs. despre orice, și asigurați-l  că nu sunteți de acord cu hărțuirea, și că nu veți permite să fie hărțuit.

Este important ca copilul dvs. să știe că, chiar dacă este hărțuit, nu trebuie să răspundă într-un mod agresiv. Încurajați-vă copilul să evite un răspuns agresiv, și să anaunțe cât mai repede personalul didactic.

Cumafectează bullying-ul verbal victima?

Agresivitatea verbală poate afecta copiii în moduri diferite. În primul rând, acest comportament poate afecta imaginea de sine pe care copilul-victimă o are despre el însuși. Bullying-ul verbal provoacă efecte negative emoționale și psihologice, incluzând stima de sine scăzută și depresia. Victima poate întâmpina dificultăți la învățătură, în relațiile cu părinții sau colegii. Unele agresiuni verbale pot duce chiar la sinucidere.

Dacă copilul dvs se confruntă cu acest comportament agresiv, din postura victimei sau a agresorului, este imperativ necesar să apelați la un psiholog.

Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă stă la dispoziție pentru a vă ajuta în acest sens.