Psiholog Iasi, Ce este bullying-ul?

 

Psiholog Iasi, Ce este bullying-ul?

 

Bullying-ul în școli este o problemă veche, dar a devenit cunoscuta si discutata  în ultimii ani.  

Invățați-vă copiii cum să facă față agresiunii colegilor de la școală. Un psiholog va poate ajuta in acest sens.

Bullying-ul în școală poate avea efecte pe termen scurt și lung asupra copilului agresat, a agresorului și chiar a celor din jur. În calitate de părinte, cu siguranta doriți să preveniți comportamentul de agresiune și să vă apărați copiii, dar este imposibil să faceți acest lucru la modul concret. În schimb, încercați să le oferiți acestora sprijin și să-i invatati strategii  de coping, care să îi ajute să previna si sa depășească agresiunea.

Copilul dumneavoastră este afectat de bullying? Un psiholog va poate ajuta.

 Ce este bullying-ul?

Potrivit Asociației Americane de Psihologie, bullying-ul este o formă de comportament agresiv, care implică un dezechilibru de putere, si în care o persoană agreseaza în mod intenționat și repetat alte persoane. Bullying-ul poate lua mai multe forme. Adesea, copiii și adolescenții hărțuiți nu se pot apăra și nu au făcut nimic pentru a „determina” comportamentul agresiv.

Care sunt formele de bullying?

Bullying-ul poate apărea sub mai multe forme, de obicei una dintre cele patru: fizică, verbală, relațională și ciberbullying. Cercetări recente arată că până la 29% dintre elevi raportează experiențe de agresiune în fiecare an, fie ca agresor, fie ca victima. Studiul indica faptul că fenomenul de bullying se afla pe o panta descendenta în ultimele două decenii. Acesta poate apărea in orice etapa scolara, atingând apogeul în anii de școală gimnazială și diminuându-se în ultimii ani de liceu.

Bullying-ul verbal este cel mai răspândit tip, cyberbullying-ul având loc cel mai rar.

Bullying-ul fizic implică acțiuni deliberate pentru a intimida și a obține controlul asupra victimei. Această forma de bullying implică atacuri de natura fizica.

Bullying-ul verbal implică utilizarea limbajului pentru a-i agresa si domina pe ceilalti. De exemplu, insultele, amenințările și tachinările ar putea întări dezechilibrul de putere. Acest tip de hărțuire este mai greu de observat și de oprit, deoarece apare adesea atunci când nu sunt adulți în preajmă.

Bullying-ul relațional este centrat în jurul excluziunii sociale. În loc să provoace vătămări fizice, această agresiune se concentrează pe deteriorarea relațiilor sau a situației sociale a unei persoane.

Bullying-ul cibernetic implica hărțuire, zvonuri, excludere socială, insulte, amenințări și alte comportamente negative de intimidare care se manifesta in mediul virtual.

Efectele bullying-ului asupra victimelor sunt:

Depresie și anxietate

Schimbări în tiparele de somn și de alimentație

Pierderea interesului pentru activitățile preferate

Probleme de sanatate fizica si psihica

Note mai mici.

Atat victimele, cat si agresorii pot depasi consecintele acestui fenomen cu ajutorul unui psiholog.

 

Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!

Dacă aveți nevoie de un psiholog  sau de un psihoterapeut  din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica,  Cabinetul de Psihologie  și  Psihoterapie  Simona Curelaru  Iasi,  vă oferă susținere și îndrumare  în  rezolvarea problemelor  cu care vă confruntați.