Psiholog Iasi, Ce este atacul de panica?
Senzația de panică, anxietate sau nervozitate face parte dintr-o gamă de emoții pe care toată lumea o simte zilnic. De fapt, cercetatorii spun ca panica este raspunsul natural al creierului nostru la o amenintare sau stres extern.
Știați că 10% din populația din Statele Unite suferă de atacuri de panică în fiecare an, în timp ce aproximativ 33% din populație va avea cel puțin un atac de panică în timpul vieții? Experiența a două episoade de atacuri de panică este destul de normală și o doză sănătoasă de panică, din când în când, poate fi chiar benefică.
Oamenii trăiesc continuu situații și evenimente stresante sau care provoacă panică în viața de zi cu zi, și nu este neobișnuit ca acele evenimente stresante să se manifeste într-un atac de panică. Când cineva este brusc și fără nici o cauză aparentă, cuprins de frică și când manifestă o reacție fizică intensă față de acea frică, putem spune că trăiește un atac de panică.
Un atac de panică apare brusc, și este posibil să nu se repete. Este apariția unui atac de panică un motiv de îngrijorare? Când se transformă într-o tulburare?
Atunci când atacurile de panică sunt recurente, aparent fără o cauză sau atunci când încep să interfereze cu activitățile zilnice ale unui individ și să îi influențeze negativ viața, este timpul să considerăm că poate fi ceva mai grav, cum ar fi o tulburare de panică.
O tulburare de panică este o formă de tulburare anxioasă, în care individul trăiește atacuri de panică bruște și recurente. În cele mai multe cazuri, acestea se declansează fără niciun motiv aparent și nu urmează nici un model.
Cauzele atacurilor de panică ar putea fi:
- Genetica
- Mediul și expunerea: de exemplu, dacă un copil crește într-o casă în care unul sau ambii părinți își exprimă continuu anxietatea , există șanse mari ca copilul să manifeste temeri și anxietate .
De ce are cineva un atac de panică?
În afară de genetică sau mediu, există și alți factori care pot face o persoană mai vulnerabilă sau susceptibilă la atacuri de panică. Acești factori includ:
- Apariția unui eveniment stresant sau traumatic în viața ta
- Un temperament mai sensibil sau negativist
- Modificări ale funcționalității creierului
- Fumatul
Nu este neobișnuit ca persoanele care suferă de atacuri de panică să se refugieze în consumul de droguri sau alcool. Aceste substanțe pot oferi ajutor temporar, nu este o soluție pe termen lung, iar consumul lor conduce la agravarea simtomelor. Acest comportament poate duce la alte probleme serioase legate de abuzul de substanțe și dependență.
Nu există nicio modalitate de a anticipa un atac de panică, mai ales atunci când acestea sunt recurente și nu sunt cauzate de nici un eveniment semnificativ din viața ta. Această imprevizibilitate este probabil una dintre cele mai neplăcute aspecte ale unui atac de panică și poate genera anxietate suplimentară. Uneori , oamenii devin atât de speriați de ideea reapariției unui atac de panică, încât încep să evite locurile, oamenii și situațiile care ar putea declanșa un nou atac.
Simptomele unui atac de panică:
Simptomele unui atac de panică pot fi uneori confundate cu simptome unui atac de cord sau accident vascular cerebral și includ următoarele:
- Dureri toracice;
- Senzații de greață;
- Senzații de amorțeală;
- Dificultăți de respirație;
- Frisoane sau bufeuri;
- Ritm cardiac accelerat;
Este normal să simțiți un sentiment de pierdere a controlului în timp ce aveți un atac de panică. Un atac durează în mod obișnuit între 5 și 10 minute, intensitatea simptomelor atinge apogeul după aproximativ 10 minute, după care simptomele scad. Efectele ulterioare, totuși, pot dura câteva ore, iar odată ce un atac de panică dispare, corpul se simte drenat și obosit.
Este foarte important să vă amintiți că atacurile de panică nu pun viața în pericol. Nu te pot ucide. Cu toate acestea, atacurile de panică recurente sau tulburarea de panică nu ar trebui lăsate netratate, pentru că, mai devreme sau mai târziu, îți vor afecta viața, fizic, mental și emoțional.
Atunci când o tulburare de panică este lăsată netratată, simptomele se pot agrava și pot duce la apariția unei alte tulburări, numite agorafobie. Când cineva are agorafobie, înseamnă că suferă de o teamă îngrozitoare de a se afla afară.Agorafobia poate reduce în mod dramatic calitatea vieții, de aceea este foarte important să căutați ajutor pentru atacurile de panică, mai ales dacă se repetă.
Un atac de panică nu poate fi gestionat eficient fără un tratament adecvat, deci este foarte important să discutați cu un medic sau un psiholog, și să cereți ajutor de specialitate cât mai curând posibil. Cu un tratament adecvat (o combinație de medicație și psihoterapie), atacurile de panică pot fi vindecate, simptomele pot fi eliminate, iar viața ta poate fi din nou ca înnainte.
Diagnosticarea atacurilor de panică / tulburării de panică:
Ajutorul și tratamentul pentru atacuri sau a tulburări de panică sunt ușor accesibile și foarte frecvente. Primul pas este să discutați cu medicul dumneavoastră. Autodiagnosticarea (în special cu ajutorul chestionarelor online sau a instrumentelor de verificare a simptomelor) nu este niciodată o idee bună. Diagnosticarea oricărei probleme medicale trebuie întotdeauna efectuată de un medic. Dacă cauzele organice sunt eliminate, și medicul ajunge la concluzia că este vorba de o tulburare de panică, următorul pas constă în abordarea unui psiholog pentru a urma niște sedințe de psihoterapie. Cercetările au demonstrat că cele mai bune rezultate sunt obținute din îmbinarea psihoterapiei cu farmacoterapia .
Având atacuri de panică nu înseamnă automat că persoana suferă de o tulburare de panică. Diagnosticul tulburării de panică se bazează pe criterii specifice, prezentate în Manualul de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM-05).
Criteriile sunt următoarele:
Atacuri de panică frecvente.
În urma unui atac de panică, viața individului se schimbă pentru cel puțin o lună sau mai mult, deoarece acesta începe să se îngrijoreze tot timpul în legătură cu reapariția unui atac de panică. Iar această teamă îl determină să-și schimbe comportamentul, sau să facă schimbări în viața de zi cu zi pentru a evita declanșarea unui alt atac.
Atacurile de panică nu sunt cauzate de abuzul de substanțe sau de starea de sănătate mintală sau medicală.
Opțiuni de tratament:
Cea mai recomandată și eficientă cale de tratament pentru atacurile de panică și tulburările de panică reprezintă o combinație între:
Psihoterapie:
Diferitele tipuri și metode de terapie pot ajuta persoana să-și gestioneze temerile și fobiile, precum și să descopere diferite modalități de a face față unui atac de panică. Terapia cognitiv-comportamentală este foarte eficientă în tratarea atacurilor de panică.Astfel, individul va învăța să nu se teamă de atacurile de panică; scopul final fiind ca individul să stăpânească atacul de panică și nu invers. Odată ce individul reușește să ajungă la acea etapă, el își va relua activitățile zilnice, iar comportamentul de evitare va dispărea .
Tratamentul medicamentos:
Cele mai bune rezultate în tratarea tulburărilor sau atacurilor de panică au fost obținute prin îmbinarea psihoterapiei cu farmacoterapia. De aceea, este esențial să vă adresați atât unui psiholog, cât și unui psihiatru.
Apelati la un psiholog bun din Iasi!
Dacă va confruntați cu atacuri de panică, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă stă la dispoziție pentru a vă oferi susținere și îndrumare în tatarea acestei probleme.