Psiholog Iasi, Ce este anxietatea sociala?
Frica este o emotie umană universală. Este firesc ca organismul să se protejeze de necunoscut. Uneori, această frică se poate manifesta diferit în situații pe care mintea noastră le considera amenințătoare. Acea neliniste pe care o simți atunci când te muți de acasă, când te întâlnești cu oameni noi sau sustii un discurs în fața unui grup, poate fi paralizantă. Totuși, unii oameni reușesc să depaseasca aceasta frica și chiar să valorifice situatia anxiogena. Persoanele care sufera tulburare de anxietate socială, manifesta un comportament de evitare a acestor situatii.
Pentru persoanele care sufera de anxietate socială, interacțiunea cu ceilalți în situații sociale este de-a dreptul înfricoșătoare. Acest disconfort intens trait în situații sociale devine o sursa de stres si ingrijorare.
Cum se manifesta tulburarea de anxietate sociala?
Tulburarea de anxietate socială determina o frica intensa legata de posibilitatea ca individul să se facă de rușine intr-o situatie sociala. Acesta se confrunta cu teama paralizantă de a se umili în fața celorlalti, se simte singur in aceasta situatie, in antiteza cu persoanele care sunt adaptate social.
Asociația Americană de Psihiatrie definește tulburarea de anxietate socială ca o tulburare mintală care determina o frică persistentă de una sau mai multe situații sociale, care pot deveni jenante pentru individ, iar frica sau anxietatea sunt disproporționate in raport cu amenințarea reală, reprezentată de situatia sociala respectiva. Este o afecțiune mentală cronică, care împiedică individul sa se angajaeze in relatii sociale de prietenie, colegialitate, etc. Această tulburare afectează viata pacientului in totilate.
Exemple de situații sociale în care aceasta forma de anxietate se manifesta:
- Un interviu de angajare
- O discutie cu o persoana superioara ierarhic, de la locul de munca
- A fi premiat în fața unui public
- Participarea la o petrecere
- O intalnire cu o persoana necunoscuta.
Este dificil pentru anturajul pacientului sa-i înțeleagă aceastuia frica paralizanta de socializare. Acesti pacienti nevoie de sustinerea familiei in demersul lor de vindecare.
In Statele Unite 15 milioane de oameni sunt afectați de această tulburare.
Tulburarea de anxietate sociala debuteaza, de obicei, in perioada adolescentei, si se poate agrava de-a lungul timpului, in lipsa unui tratament corespunzator. Sunt pacienti care nu pot ieși din casa sau intampina dificultăți la locul de muncă și in activitățile de zilnice din cauza acestui diagnostic.
Deci, care sunt simptomele tulburarii de anxietate sociala?
Simptomele anxietății sociale se manifesta la nivel emoțional, comportamental, social și fizic:
- Simptome fizice: transpirație, înroșire, greață, tremor, palpitații, dureri în piept, gură uscată, amețeli, voce tremurândă.
- Simptome comportamentale: postură corporală rigidă, frica de a fi judecat, evitarea contactului vizual, a fi conștient de sine, teama că oamenii vor observa că ești anxios, ca iti evalueaza performanța sociala.
- Simptome sociale: evitarea adunărilor sociale, evitarea situațiilor care duc la confruntare, evitarea situațiilor în care ești centrul atentiei, dificultăți în initia si sustine conversatii.
Deși simptomele variaza, caracteristica principala a acestei tulburari este frica persistentă de interacțiuni sociale.
Vindecarea de anxietatea socială presupune solicitarea ajutorului din partea unui psiholog si/sau a unui psihiatru, pentru a urma sedinte de psihoterapie si, daca este necesar, tratament medicamentos.
Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!
Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de evaluare psihologica, psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.