Psiholog Iasi, Ce este anxietatea sociala?

 

Psiholog Iasi, Ce este anxietatea sociala?

 

DSM 5 definește tulburarea de anxietate socială drept „o frică persistentă in una sau mai multe situații sociale, în care persoana este expusă unor persoane necunoscute sau unei evaluari din partea altora”. Individul se teme că va fi umilit sau criticat. Aceste situații declanșează aproape întotdeauna simptome de teamă sau anxietate, care sunt iraționale și disproportionate in raport cu evenimentul.

Din cauza acestei anxietăți, persoana evita astfel de situații sau le traieste cu mare suferință. De asemenea, anxietatea nu poate fi atribuită unei alte boli sau tulburări (cum ar fi tulburarea de panică, tulburarea dismorfică, obezitatea sau Parkinson).

Tulburarea de anxietate socială poate fi specifică unei anumite situații (cum ar fi vorbitul în public) sau este generalizata, ceea ce înseamnă că apare într-o varietate de situații, în toate contextele de viața.

Pentru a fi diagnosticata, anxietatea socială trebuie să interfereze semnificativ cu activitatea subiectului, in domeniul profesional si personal.

Conform DSM, anxietatea socială persista minim șase luni.

În timp ce definiția actuală DSM 5 clarifică multe lucruri despre tulburarea de anxietate socială, este încă adesea diagnosticata greșit și confundata cu tulburarea de panică și / sau cu tulburarea de anxietate generalizată. Uneori, aceste tulburari pot exista împreună, dar sunt tulburări distincte, care sunt diagnosticate separat.

Așadar, dacă nu îți faci niciodată planuri cu prietenii din cauza anxietății tale sociale, sau dacă eviti anumite situatii in mod frecvent din cauza fricii tale de a interacționa cu ceilalți, există șanse mari să suferi de tulburare de anxietate socială.

 

Anxietatea socială la copii

Simptomele tulburării de anxietate socială apar de obicei în timpul adolescenței. Dar uneori pot apărea la copiii mai mici. În aceste cazuri, anxietatea se poate manifesta initial ca o tendință catre timiditate, care poate sa se amplifice ulterior in urma unui incident sau unei traume.

Desi orice copil poate prezenta semne de timiditate ocazional, o tulburare de anxietate socială are un impact profund asupra relațiilor și a performanței școlare a copilului.

La copii anxietatea se poate manifesta diferit de modul în care se manifestă la adulți. Un copil care sufera de anxietate sociala poate părea sfidător. De asemenea, el poate manifesta o frică de critici care este disproportionata in raport cu situația, copilul cerând în mod constant reasigurare. Pot fi prezente si simptome fizice.

Conform DSM 5, tulburarea de anxietate socială este prezenta atunci când copiii manifesta simptome în interacțiunile cu alti copii.

Anxietatea socială la copii poate fi bazată pe performanță, declanșată de situații în care copilul dvs. trebuie să vorbească în public sau să îndeplinească alte sarcini, în timp ce este observat sau evaluat de către alții. Copilul poate manifesta o frica de a merge la școală sau de a folosi toalete publice.

 

Tratament

Dacă credeți că dumneavoastră sau cineva iubit suferă de anxietate socială extremă, apelati la un psiholog sau la un psihoterapeut.

Metoda principala de tratament este psihoterapia. Cea mai eficientă terapie pentru fobie socială este terapia cognitiv-comportamentală.

Medicamentele pot   fi de asemenea utile în tratarea anxietății sociale extreme.

 

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.