Psiholog Iasi, Ce este anorexia?

 

Psiholog Iasi, Ce este anorexia?

 

Probabil ați auzit de anorexie. Este o tulburare mentală în care pacientul  își restricționează consumul de alimente, uneori până la înfometare. Persoanele cu anorexie devin deseori foarte slabe. Acesta este cel mai evident simptom  al anorexiei. Cu toate acestea, există multe alte simptome, care definesc această tulburare.

Criterii de diagnostic pentru anorexia nervoasă

 

Psihologii folosesc Diagnostic and Statistical Manual-Ediția a cincea (DSM-5) pentru a diagnostica tulburările de alimentație. Criteriile de diagnostic sunt:

1.Restricționarea numărului de calorii consumate, în raport cu cerințele, aspect care conduce la o greutate corporală semnificativ scăzută în contextul vârstei, sexului, traiectoriei de dezvoltare și sănătății fizice

2.Frica persistentă de a se îngrășa , chiar dacă subiectul este subponderal

3.Tulburarea percepției imaginii corporale proprii

Toate cele trei simptome sunt necesare pentru a atribui oficial un diagnostic de anorexie nervoasă. Totuși, chiar și atunci când cineva are doar unul dintre aceste simptome, există motive de îngrijorare. Psihoterapia poate fi utilizată imediat, ca o intervenție timpurie ,pentru a preveni agravarea simptomelor.

Simptome specifice ale anorexiei:

 

Simptomul esențial al anorexiei este restricția de a mânca. Restrictionarea de la consumul de alimente se poate manifesta prin omiterea mesei ocazional, sau sărind peste mese mai frecvent. De asemenea, unii pacienți aleg să manânce la fiecare masă o cantitate mult mai redusă de alimete decât ar fi normal. Alții pot ajunge până la a nu mânca deloc sau consumă cantități extrem de limitate de alimente, ceea ce este evident foarte periculos.

Pentru majoritatea persoanelor, restricția de la mâncare se datorează temerii de a crește în greutate. Adesea, persoanele cu anorexie se percep mai grase decât sunt în realitate. Deci, ei se uită în oglindă și se văd ca supraponderali. Această viziune distorsionată contribuie la dorința acestora de a lua măsuri prin limitarea aportului alimentar.

 Imaginea corporală distorsionată se datorează, adesea, unor probleme mai mari, legate de stima de sine. Persoanele care suferă de o stimă de sine scăzută au o părere negativă despre toate aspectele din viața lor, nu doar despre modul în care arată. Ele nu au încredere în abilitățile lor, și pot fi critice în legătură cu aproape orice fac. Uneori, această critică exagerată se datorează gândirii perfecționiste și așteptărilor nerealiste.

Trebuie remarcat faptul că persoanele care se alimentează  restrictiv se vor angaja, uneori, în comportamente specifice, cu scopul de a elimina alimente sau calorii din corpul lor. Mulți se vor implica, de asemenea, în exerciții fizice excesive.

Uneori, persoanele cu anorexie nu realizează că au o problemă. Adesea, persoanele care își restricționează consumul de alimente devin și ele atât de obișnuite cu acest mod de viață, încât le este din ce în ce mai greu să își schimbe comportamentul și să devină din nou sănătoase. Poate fi foarte greu pentru persoana in cauza să depășească această problemă pe cont propriu. De aceea psihoterapia este atât de necesară.

Deși alimentația restrictivă și frica de a câștiga greutate sunt trăsăturile cheie ale anorexiei, această tulburare este, de asemenea, caracterizată și de alte aspecte. Uneori, persoanele cu anorexie au avut o copilărie  foarte dificilă.Trăind într-un mediu instabil, anorexia a devenit un simptom cu rol adaptativ.

În mod similar, persoanele cu anorexie au adesea un istoric existențial încărcat de traume. Ar putea fi o traumă din copilărie, inclusiv abuzul. Ar putea fi, de asemenea, un abuz sexual. Trauma unui abuz sexual poate determina apariția unei stime de sine scăzute. Comportamentele specifice anorexiei pot apărea ca un mijloc maladaptiv de a face față.

Adesea, problemele de sănătate mintală apar în tandem. Deci, majoritatea pacienților cu anorexie suferă de depresie și anxietate. Pe măsură ce anorexia evoluează, lipsa alimentelor și a malnutriția pot crea, de asemenea, probleme secundare. Pacienții  încep să se confrunte cu  dificultăți de gândire. Este posibil să nu fie capabili să se concentreze . Anorexia începe apoi să afecteze multe alte aspecte ale vieții, inclusiv munca,școala, viața familială. Deși femeile sunt cele mai afectate de această tulburare a comportamentului alimentar, ea se întâlnește și la bărbați.

Semnele anorexiei nervoase:
  • Refuzul de a mânca sau încercarea de a inventa scuze pentru a nu mânca
  • Neagarea foamei
  • Apariția anumitor ritualuri alimentare
  • Preocuparea excesivă cu privire la forma corpului
Riscuri medicale în anorexie

Mai mult decât  orice altă tulburare mentală, anorexia poate provoca probleme semnificative de sănătate care necesită deseori intervenția medicală:

  • Pierdere de energie și oboseală (datorită consumului redus de calorii)
  • Amețeli sau leșin (adesea datorită deshidratării și a hipoglicemiei)
  • Constipația ( datorită deshidratării și alimentației neregulate)
  • Părul  se rupe și cade; unghii fragile; piele uscata
  •  Tensiune arterială scăzută și ritm cardiac neregulat
  • Valori anormale ale analizelor sângelui și enzime hepatice crescute
  • Amenoree (pierderea menstruației)
  • Oasele se fracturează usor (din cauza pierderii calciului )
  • Convulsii (datorită dezechilibrului electrolitic și a malnutriției)

Aceste simptome fizice se pot accentua progresiv dacă anorexia nu este tratată. În cele din urmă, starea de sănătate deteriorată poate duce chiar la moarte. Din acest motiv, este important să solicitați ajutor imediat.

Tratamentul anorexiei:

Anorexia este o tulburare complexă și este puțin probabil să puteți opri aceste comportamente pe cont propriu. Există o serie de opțiuni de tratament pentru anorexie. Unele sunt mai potrivite decât altele, în funcție de nivelul de gravitate. Dacă este depistată mai devreme, atunci când simptomele sunt mai ușoare ca intensitate,psihoterapia este cea mai potrivită. Un psihoterapeut  poate ajuta la evaluarea tulburării pentru a determina cea mai bună abordare.

O abordare specifică care tinde să fie foarte utilă pentru anorexia nervosa este terapia cognitiv-comportamentală . Prin acestă abordare terapeutul ajută la identificarea tiparelor negative de gândire și a comportamentelor disfuncționale. Apoi, pacientul  învață cum să schimbe gândurile iraționale și să descopere modalități noi și sănatoase de gestionare a problemelor.

O altă opțiune ar putea fi medicația. Cercetările sugerează că persoanele cu anorexie pot avea dezechilibre ale neurotransmițătorilor (chimia creierului), care pot fi corectate cu medicamente . Uneori, este de asemenea util să lucrați cu un nutriționist. Astfel,psihoterapeutul , medicul psihiatru și nutriționistul pot colabora, formând o echipă, pentru a oferi cea mai bună îngrijire posibilă.

Având în vedere riscurile pentru sănătate, este posibil să aveți nevoie și de evaluare fizică și îngrijire medicală. În cazurile cele mai grave, în care pacienții au multe simptome și probleme de sănătate care ar putea provoca un risc medical, poate fi necesară  spitalizarea. În acest context, comportamentul și sănătatea persoanei pot fi monitorizate.

Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelati la un psiholog bun din Iasi!

Dacă dumneavoastră, sau cineva din anturajul dumneavoastră se confruntă cu anorexia, Cabinetul Psihologic Simona Curelaru, Iasi, vă stă la dispoziție pentru a vă oferi sprijin și îndrumare în rezolvarea acestei probleme.