Psiholog Iasi, Ce este altruismul?

 

 

 

Psiholog Iasi,Ce este altruismul?

 

 

A fi altruist înseamnă a face ceva pentru beneficiul altuia, fără a urmări un scop personal. Nu ajutați o persoană fără adăpost, pentru că doriți să fiți recunoscuți ca eroi, ci pentru că  manifestați empatie față de suferința ei.  Altruismul persupune renunțarea la propria persoană. Dacă oferiți bani,  veți avea mai puțini bani. Dacă vă faceți timp pentru a ajuta pe cineva, veți pierde ceva timp.Mulți dintre noi au făcut un act altruist, dar unii dintre noi sunt mai altruiști decât alții.

Altruismul: Principiul multor credințe

Altruismul este un concept valorizat  în multe societăți, culturi, religii și credințe. Iisus ne învață despre altruism, despre cum ar trebui să-l iubim  pe aproapele nostru ca pe noi înșine. Budhismul promovează ideea de compasiune. Hinduismul consideră altruismul ca fiind unul dintre cele mai valoroase comportamente  din punct de vedere spiritual.

Chiar dacă nu sunteți religios, altruismul este un principiu în care este bine să credeți. La baza altruismului se află empatia, capacitatea de a ne gândi la celălalt, și de a ne imagina că am putea fi oricând în locul lui.

Altruismul la animale

Poate  vă întrebați dacă altruismul este o trăsătură specific umană. Animalele tind să se ghideze mereu după instinctul de supraviețuire, așa că ar fi neobișnuit ca unele animale să ajute  fără niciun beneficiu. Un animal își va ajuta puiul, dar din nou, din motive de supraviețuire. Cu toate acestea, există câteva animale care manifestă altruism. Delfinul îi ajută pe cei răniți. Aceștia  împing alți delfini la suprafață, astfel încât acesta să poată respira. Bivolii africani pot încerca să salveze alți  bivoli care au fost capturați de prădători. Ratonii comunică cu alți ratoni despre locurile cu hrană. Acestea sunt doar câteva exemple.

Altruismul are numeroase beneficii

Oferindu-vă un sentiment de apartenență. Toată lumea dorește un loc în care să se integreze, iar altruismul vă oferă un motiv și, eventual, un grup cu care vă puteți asocia.

Altruismul poate stimula părțile creierului  care au de a face cu fericirea. Altruismul generează secreția de endorfină. Dacă vrei să fii mai fericit, altruismul te poate ajuta.

Altruismul poate reduce  sentimentul de singurătate. Implicându-vă în a ajuta pe ceilalți vă veți simți mai folositori și mai împliniți sufletește.

Altruismul îți poate aminti cât de norocos ești când vine vorba de viața ta. S-ar putea să simți că viața ta nu este cea mai buna, dar ajutând pe cei mai puțin norocosi, veți vedea propria existență dintr-o altă perspectivă.

Altruismul poate avea multe beneficii pentru sănătate.  Nu numai că vă poate reduce nivelul stresului, ci vă poate întări sistemul imunitar, poate reduce sentimentele negative, și vă poate ajuta să trăiți mai mult.

Cum să fii mai altruist

În primul rând, nu ar trebui să o faceți un gest altruist pentru a obține beneficii proprii. Unii oameni ajută o persoană, pentru a se lauda despre asta pe social media și pentrua obține validarea prietenilor. Alții speră că cineva le va observa gestul de compasiune. Așa cum am spus, recompensele pot fi plăcute, dar nu le forțați.

Gândiți-vă la o cauză care vă interesează. Una dintre cele mai bune modalități de a deveni mai altruist este să faceți ceva ce vă place. De exemplu, dacă vă place gătitul, de ce nu gătiți câteva feluri de mâncare pentru cei înfometați? Dacă vă alăturați unei cauze care nu vă interesează, altruismul dvs. nu este autentic și poate să nu genereze rezultate pozitive. Orice gest altruist contează.

Fiți umili. Faceți gesturi de compasiune, fără a aștepta recompense, sau recunoaștință.

Încercați să fiți empatic și să vă puneți în locul  celor care sunt mai puțin norocoși. Nu trebuie să mergeți atât de departe încât să trăiți printre ei, dar vă puteți imagina cum ar fi să trăiți viața lor.

Activități Altruiste

Iată câteva activități pe care le puteți face pentru a deveni mai altruist:

Faceți voluntariat la centrele care cazează persoanele fără adăpost.

Lucrați într-un adăpost pentru animale.

Ajutați-vă familia și prietenii.

Faceți servicii comunitare. Faceți curat, promovați schimbarea în orașul dvs., întrebați-i pe oameni ce schimbări ar dori să vadă, și multe altele.

Ajutați pe cineva care a căzut, sau ajutați  pe cineva să traverseze strada.

Altruismul excesiv poate fi dăunător?

Orice poate fi rău în cantități extreme, iar altruismul nu face excepție. În primul rând, o persoană nu va opri niciodată toată suferința. Dintotdeauna au existat suferințe. O persoană poate deveni copleșită sau deprimată de faptul că nu poate ajuta pe toți. De asemenea, o persoană excesiv de altruistă ajunge să se neglijeze pe ea însăși. Acest comportament conduce la deteriorarea sănătății, finanțelor, relațiilor cu familia, etc.. De asemenea,persoanele altruiste  pot deveni cu ușurință victimele psihopaților. Echilibrul este necesar. În primul rând trebuie să avem grijă de noi pentru a-i putea ajuta pe ceilalți.

Caută ajutor!

Dacă doriți să deveniți mai altruist, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă poate ajuta în acest sens prin intermediul ședințelor de consiliere, psihoterapie și dezvoltare personală