Psiholog Iasi, Ce este abuzul psihic?
Când discutăm despre abuz, majoritatea ne gândim la abuzul fizic. Există mai multe tipuri de abuz pe care cineva le-ar putea suferi fără să realizeze. Este extrem de ușor să intrăm în capcana abuzului mental și să nu ne dăm seama ce se întâmplă. Când cineva te abuzează fizic este evident. Abuzul mental este mult mai subtil, deoarece implică folosirea tehnicilor de manipulare de către abuzator, victima neconștientizând că este abuzată. Dar efectele sunt aceleași: abuzul mental, psihologic sau emotional pot cauza traume care schimbă felul în care gândești, simți și te comporți. Poate duce la anxietate, depresie sau chiar tulburări de stres post-traumatic . Aceste efecte ale abuzului psihologic se pot manifesta și după încheierea relației abuzive.
Scenarii de abuz psihic
Persoanele abuzive sunt cele care încearcă să controleze viața partenerului din cauza nesiguranței lor și a nevoiei patologice de putere. De exemplu, o persoană care este nesigură și se teme că patrenerul o va părăsi, poate manifesta un comportament abuziv psihic, în care să-i submineze partenerului încrederea și stima de sine. La urma urmei, dacă partenerul tău te înjosește constant, la un moment dat vei putea gândi că, dacă pleci, nu vei găsi niciodată pe nimeni altcineva. Astfel, puteți începe să credeți că este mai bine să rămâneți acolo unde cineva vă tolerează, decât să plecați, și să rămâneți singuri.
În alt scenariu comun de abuz, agresorul dorește să prezinte o anumită imagine lumii și, prin urmare, dorește ca partenerul său să acționeze și să arate într-un anumit mod. Acesta va încerca să controleze totul la partener: hainele, activitățile, prietenii și slujba lor. Acest tip de agresor va folosi critica pentru a modela comportamentul partenerului.
Nu este neobișnuit ca abuzul fizic și mental să coexiste. Scopul ambelor forme de abuz este controlul, ceea ce înseamnă că ele pot fi folosite împreună pentru a exercita și pentru a obține mai mult control într-o relație.
Simptomele abuzului mintal
Abuzatorul critică și manipulează constant. Abuzorul va folosi critici pentru a te face să te simți mai rău în raport cu propria persoană, dacă critica este adevărată sau nu, este irelevant. Un agresor va începe să se joace cu nesiguranța dvs. pentru că astfel va obține controlul asupra dvs.
Îți induce o stare de rușine și nesiguranță în ceea ce privește comportamentul tău. Abuzorul va încerca să te facă să te simți rău cu privire la lucrurile pe care le faci sau îți va spune că îl faci de rușine . Un agresor vă va face să vă simțiți stânjenit până la punctul în care veți face exact ceea ce vă spune, astfel încât data viitoare să nu-l faceți deloc de rușine.
Va da vina mereu pe tine. Un abuzator nu își asumă responsabilitatea pentru propriile sentimente și propria viață. Dacă nu au reușit să-și atingă un scop, e vina ta. Dacă sunt nefericiți, este pentru că dvs nu vă ridicați la standardele dorite de ei. Dacă ei țipă la tine, este pentru că tu l-ai determinat să o facă. Abuzatorii nu-și văd propria răspundere în ceea ce se întâmplă și refuză să recunoască faptul că și ei pot greși. În schimb, ei dau vina mereu pe tine.
Pedepsirea sau amenințarea cu pedeapsa. Un abuzator ar putea amenința să plece , dar numai după ce te-au adus la acel punct în relație, în care simți că nu poți trăi fără el.
Refuzul de a discuta depre problemele din relație. Dacă doriți să vorbiți despre probleme sau să discutați lucrurile care se întâmplă în relația dvs., agresorul va refuza sau va înceta pur și simplu să vă vorbească, ca o formă de pedeapsă. Ei nu vor să vorbească despre probleme, pentru că atunci ai putea reliza că nu e vina ta. De asemenea, ei doresc să vă simțiți singuri astfel încât să vă izolați de prietenii și familia voastră, și să ajungeți să faceți în totalitate ceea ce ei își doresc.
Refuzul de-a vă oferi afecțiune și atenție. Toți avem nevoie de dragoste și afecțiune într-o relație. Pentru un abuzator,afecțiunea este doar o formă de manipulare a ta, și o va folosi doar pentru a obține beneficii de la tine.
Te izolează de oricine altcineva. Un agresor vă va face să simțiți ca nimeni altcineva nu vă înțelege cu adevărat, va face tot posibilul să vă determine să înterupeți orice altă relație, și astfel, vă va controla mai ușor.
Ce sa fac? Apeleaza la un psiholog bun din Iasi!
Dacă credeți că vă aflați într-o relație abuzivă din punct de vedere emoțional, trebuie să căutați imediat ajutor profesional. Vorbind cu un psiholog vă va ajuta să înțelegeți dacă relația în care vă aflați este sănătoasă pentru dvs., sau nu. Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă stă la dispoziție pentru a vă oferi suport și îndrumare în acest sens.