Psiholog Iasi, Ce este abuzul narcisic ascuns?

 

Psiholog Iasi, Ce este abuzul narcisic ascuns?

 

Abuzul narcisic ascuns nu este recunoscut oficial de Asociația Psihologică Americană. Cu toate acestea, este posibil sa fie recunoscut in viitor.

Persoanele cu tulburare narcisica de personalitate sau tendințe narcisiste pot manifesta comportamente abuzive ascunse. Manifestările abuzului narcisist ascuns includ iluminarea cu gaz, manipularea și intimidarea.

Iluminarea cu gaz

Termenul „iluminare cu gaz” provine din piesa de teatru din 1938 „Gas Light”. În piesă, soțul personajului principal încearcă în mod sistematic să-si convingă partenera că aceasta se confruntă cu instabilitate mentală, astfel incat, sa-si ascunda comploturile și crimele. Soțul își izolează soția de contactul și sprijinul celorlalți, o umilește, flirtând deschis cu servitoarea lui, și susține că soția lui a făcut lucruri pe care de fapt el insusi le facuse.

Aceste tactici sunt exemple a ceea ce este „iluminarea cu gaz”- o încercare de a destabiliza simțul realității unei persoane. Aceasta tehnica este folosita de persoanele cu tulburare narcisica de personalitate, pentru a-i determina pe ceilalți să se îndoiască de percepția lor asupra realitatii și asupra faptului ca sunt abuzati.

Manipularea

Manipularea psihologică are de obicei scopul de a controla, exploata sau influența comportamentul altei persoane, astfel incat subiectul care se angajeaza in compoortamentul manipulator, sa obtina beneficii personale. Manipularea este folosita de persoane cu tulburare narcisica de personalitate sau cu trăsături narcisice, alături de alte comportamente disfunctionale precum minciuna, înșelatoria și furtul. În cazul abuzului narcisic ascuns, acesta se poate manifesta sub formă de comportament sau discurs menit să conducă, să ghideze și să rastalmaceasca  cuvintele și acțiunile celor din jur, pentru a se potrivi narațiunii pe care narcisistul a creat-o. Manipularea subtilă poate implica, de asemenea, „tratamente silențioase” (de exemplu, refuzul de a vorbi cu cineva care este supărat), amenințări ascunse și comportament pasiv-agresiv.

Intimidarea

Intimidarea este un alt comportament pe care îl manifesta o persoană cu tulburare narcisica de personalitate sau cu trăsături narcisice. S-ar putea să recunoașteți cu ușurință atitudinea de intimidare, atunci cand persoana care o manifesta  devine agresiva verbal si fizic.

Nu trebuie să tolerați abuzul! Vorbiti cu un psiholog, și, impreuna, veti gasi metode de a iesi din situatia de abuz.  

 

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!

Dacă aveți nevoie de un psiholog  sau de un psihoterapeut  din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica,  Cabinetul de Psihologie  și  Psihoterapie  Simona Curelaru  Iasi,  vă oferă susținere și îndrumare  în  rezolvarea problemelor  cu care vă confruntați.