Psiholog Iasi, Ce este abuzul emotional?

 

Psiholog Iasi, Ce este abuzul emotional?

Nu este vina ta dacă altcineva te rănește fizic, emoțional, mental sau în orice alt mod. Violența domestică, denumită și violența partenerului intim, se refera la orice comportament care are ca rezultat agresarea unei persoane de catre partenerul de cuplu.

Violența domestică poate aparea intre diferite tipologii de persoane. Orice formă de violență domestică este gravă. Identificarea semnelor de agresiune emoțională și a altor tipuri de abuz te poate ajuta să încheiați ciclul relational disfunctional, si sa va angajati in relații sănătoase. Participarea la sedinte de psihoterapie alaturi de un psiholog, este un pas important în procesul de recuperare.

Dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți se confruntă cu abuz sub orice formă, apelati de urgenta la un psiholog.

Există semne de abuz emoțional în relația dvs.?

Obțineți sprijin de la un psiholog.

Ce este abuzul emoțional?

Poate fi dificil să recunoști abuzul emoțional, deoarece acesta se manifesta sub diferite forme. Abuzul emoțional este, în general, definit prin comportamente sau tactici care controlează, manipulează, izolează sau rănesc o altă persoană.

Există multe semne de abuz emoțional la care trebuie să fiți atenți. O persoană abuziva apelelaza la o varietate de metode pentru a te controla. Abuzatorii folosesc amenințări, jignesc, urmaresc indeaproape activitatea partenerului, de multe ori interzicandu-i sa isi vada prietenii si familia.  Abuzul emotional este stresant, si te poate afecta psihic.

Semne ale abuzului emoțional

Critica frecventa 

Un abuzator te critica frecvent, afirmand că ești incapabil să îndeplinești sarcini, că nu știi să faci lucruri simple, etc.Te  ridiculizeaza in publicAbuzatorul emoțional te va critica de multe ori in public, pentru a te pune in situatii jenante fata de ceilalti, si a te umili.

Nu ține cont de gândurile sau sentimentele tale

Abuzatorul este lipsit de empatie, refuzand sa te asculte, de aceea ai putea avea sentimentul ca „te lovesi de un zid”, atunci cand incerci sa comunici cu el.NegareaUn partener abuzuv nega că te-a rănit și îți poate spune că „îți pierzi mințile” sau „inventezi”. Acest tip de comportament se numește în mod obișnuit „iluminare cu gaz”. 

Iti da ordine

Dacă partenerul tău folosește adesea cuvinte sau comportamente de control pentru a te manipula sau speria, acesta poate fi un semn de abuz emoțional.

Te trateaza ca pe un copil

Abuzatorul poate incerca sa controleze felul in care te imbraci, ce mănânci, etc. Dacă simți că partenerul tău te vede ca pe un copil sau ca pe un obiect, și nu ca pe o persoană, ar trebui sa iti pui intrebari in legatura cu relatia in care te afli.

Are un comportament imprevizibil

Este posibil să fii supus unei furii incontrolabile, urmată gesturi de afecțiune sau cadouri. Fericirea și bucuria pot fi înlocuite brusc cu incertitudinea și sentimentul de stres, in cadrul unei relatii abuzive.„Love bombing” este perioada în care abuzatorul va manifesta comportamente pozitive intense pentru a încerca să „anuleze” impactul comportamentelor abuzive anterioare. Se poate întâmpla și la începutul unei relații, înainte de apariția abuzului emoțional.

Este gelos

Abuzatorul isi acuza uneori partenerul că inseala sau flirtează cu altcineva, deși știe că nu este adevărat. El foloseste gelozia ca un pretext pentru a te controla, pentru a-ti citi jurnalul sau pentru a a-ti întrerupe conexiunile sociale.

Te face sa te simti vinovat

Victimele partenerilor abuzivi emoțional simt adesea că le datorează ceva abuzatorilor lor. De exemplu, abuzatorul poate spune: „Am făcut atât de multe pentru tine și nici măcar nu poți face acest lucru mic pentru mine”.

Retragerea 

Abuzul emoțional implica si retragerea dragostei, afecțiunii și sexului, pentriu a te controla sau a te pedepsi. El iti poate interzice de asemenea, să ai o viață socială sau sa iti contactezi familia.

Te jigneste

Abuzatorul te poate jigni frevent, sau poate apela la porecle jignitoare la adresa ta.

Te cauta frecvent

Abuzatorul vrea sa stie permanent unde esti si ce faci. De exemplu, te suna exagerat de des sau iti ia cheile, pentru a te împiedica să pleci.

Iluminarea cu gaz

Iluminarea cu gaz este unul dintre semnele comportamentului manipulativ care determina victima sa se indoiasca de gândurile, amintirile si realitatea sa.

Iluminarea cu gaz inseamna controlul psihologic al victimei.

Ciclul abuzului emotional contine urmatoarele etape, care se reiau pe tot parcursul relatiei:

  • Luna de miere 
  • Creșterea tensiunii
  • Incident 
  • Reconciliere 
  • Calm

Daca considerati ca va aflati intr-o relatie abuziva, apelati la un psiholog .

Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!

Dacă aveți nevoie de un psiholog  sau de un psihoterapeut  din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica,  Cabinetul de Psihologie  și  Psihoterapie  Simona Curelaru  Iasi,  vă oferă susținere și îndrumare  în  rezolvarea problemelor  cu care vă confruntați.