Psiholog Iasi, Ce este abuzul emotional?

 

Psiholog Iasi, Ce este abuzul emotional?

 

 

Când vorbim de abuz, ne gandim de obicei la abuzul fizic. Există mai multe tipuri de abuz, care sunt mai dificil de constientizat. Este extrem de ușor să cadem in capcana abuzului emotional, fara a realiza ca suntem victime.

 Am fost abuzat?

Când cineva te abuzează fizic este evident, dar abuzul mental este mai dificil de indentificat, deoarece agresorul este manipulator, punanad stapanire pe gandirea ta.

Ce este abuzul emotional?

Abuzul mental, psihologic sau emoțional se refera la situatia în care o persoană expune pe alta la un anumit tip de comportament, care provoacă traume psihologice. Abuzul emoțional poate crea traume care schimbă modul în care gândești, simți și te comporti. Poate duce la anxietate, depresie sau chiar tulburare de stres posttraumatic. Aceste efecte ale abuzului psihologic se pot intinde pe o perioada lunga de timp, chiar si dupa ce situatia traumatizanta a incetat.

Nu trebuie să ramai in rolul de victima. S-ar putea să-ți fie frică să te deschizi prietenilor sau familiei si sa le povestesti ce ti se intampla. Poate că ești speriat că nu te vor crede sau te gandesti ca ar putea lua partea abuzătorului tău. Acestea sunt temeri firesti, pe care multe persoane în situația dvs. le-ar putea avea. Nu acceptati situatia abuziva. Spuneți unui prieten sau unui membru de familie că nu vă simțiți în siguranță și solicitati sfatul unui psiholog. Abuzul mintal este o formă de abuz foarte periculoasă, care nu trebuie ignorată.

Cum să faceți față abuzului emoțional

Mulți oameni se simt blocați în relații abuzive. Nu este ușor să fii într-o relație cu o persoană care te agreseaza. Există însă modalități de a iesi din aceasta situatie. După cum am menționat mai sus, este crucial să vă adresați familiei, prietenilor sau unui psiholog. Spune-i cuiva de încredere că nu te simți în siguranță în relația ta. Dacă vă este frică să spuneți unui prieten sau a unei persoane dragi, apelati la un psiholog sau la un psihoterapeut. Este posibil sa simtiti ca nu va puteti desprinde de persoana abuziva. Dar puteti si, dacă vă adresați unui psiholog, veti depasi situatia și veti găsi vindecare.

Multe persoane care au suferit abuzuri emotionale au părăsit relația abuzivă și pentru a merge mai departe către o viață sănătoasă și plină de satisfacție.

Scenarii de abuz emotional

Abuzatorii sunt persoane care încearcă să controleze viața partenerului din cauza nesigurantei. De exemplu, un individ abuziv si nesigur, care se teme ca partenera il va parasi, o va insulta constant pentru a-i scadea acesteia stima de sine. La urma urmei, dacă partenerul te insultă constant, s-ar putea să te convingă că, dacă pleci, nu vei găsi niciodată pe altcineva.

Un alt scenariu de abuz este acela in care abuzatorul dorește să prezinte lumii o anumită imagine și, prin urmare, dorește ca partenerul lor să acționeze și să arate un anumit mod. Aceștia vor încerca să controleze partenerul in toate aspectele: imbracamintea, activitățile, prietenii și jobul. Acest tip de abuzator va folosi critici pentru a „modela” comportamentul partenerului.

De cele mai multe ori abuzul emotional este insotit de cel fizic. Scopul ambelor forme de abuz este controlul. Un abuzator poate încerca, de asemenea, să controleze partenerul prin limitarea relațiilor acestuia cu ceilalti.

 

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.