Psiholog Iasi, Care sunt consecintele neglijarii emoționale a copilului?

 

Psiholog Iasi, Care sunt consecintele neglijarii emoționale a copilului?

 

Când un părinte își neglijează emoțional copilul, înseamnă că nu răspunde nevoilor emotionale ale  acestuia. Poate fi intenționat; poate fi neintenționat. Poate fi o nerespectare a nevoilor emotionale ale copilul sau ignorarea completă a acestora. Deoarece copiii sunt fragili emoțional, răspunsul incorect poate fi extrem de periculos pentru echilibrul lor emotional si ar putea provoca traume greu de rezolvat ulterior.

De remarcat este faptul că nu toți părinții care își neglijează emoțional copilul fac acest lucru în mod intenționat. Copiii trebuie să învețe cum să aibă grijă de ei înșiși, cum să isi rezolve problemele și cum să depășească neplăcerile, dar au nevoie de sprijinul,  iubirea și indrumarea adultului in acest demers.

Ajuta-ti copilul

Când copilul tău plânge, înseamnă că ceva nu este în regulă. El nu poate explica care este problema, deoarece nu are abilități dezvoltate de comunicare si intelegere. Copilul se bazează pe tine pentru a-l sustine in rezolvarea problemelor.

Copiii neglijați emoțional pot avea nevoile de baza satisfacute, dar există și momente în care un copil mic își dorește pur și simplu afecțiune, iubire și sprijin.

Este important să aveți în vedere de ce anume are nevoie copilul dvs. și când.

Este important să le oferim sprijin, dragoste și acceptare copiilor nostri, chiar și atunci când fac ceva greșit. Un copil mic trebuie să înțeleagă că iubirea și afecțiunea nu sunt conditionate de un comportament bun sau rau. Dacă vă sustineti copilul emotional, acesta va înțelege că parintii il iubesc si il sprijina chiar daca greseste. Constientizarea acestei realitati este esentiala pentru dezvoltarea unei relații sănătoase între dvs. si copilulu dvs..

Pe măsură ce copilul creste, este normal să incurajam independenta si încrederea în sine, dar acestea vor funcționa doar dacă copilul știe că este sustinut si incurajat de parinti. Emoțiile lui trebuie validate.

Care sunt consecintele lipsei sprijinului emotional?

Dacă un copil nu primește sprijinul emoțional de care are nevoie, se poate lupta cu emoțiile negative pe măsură ce creste. Este posibil să nu-și înțeleagă sentimentele, să nu știe să le exprime, sau chiar poate fi anxios in a le exterioriza. Acest copil va tinde sa nu aiba incredere in cei din jur.

Odată cu înaintarea în vârstă, copiii neglijati emotional vor sabota relatiile intime, iar atunci când acestea vor esua, isi vor confirma profetiile negative conform carora nu este bine sa aiba incredere in oameni. Aceste mecanisme negative de gandire pot aparea nu doar în relațiile romantice, ci și în prietenii.

Obțineti ajutorul de care aveți nevoie

Pentru orice copil sau adult care a trecut prin acest tip de relationre este important să solicite ajutor profesional. Un psiholog va va ajuta să înțelegeți mai bine ceea ce ați experimentat și să găsiți modalități sănătoase de a relaționa.  

 Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.