Psiholog Iasi, Care sunt cele cinci stiluri de atașament?
Teoria atașamentului, publicată pentru prima dată de psihologul John Bowlby, și-a propus să înțeleagă de ce bebelușii au experimentat suferință psihologică atunci când au fost separați de mame, impactând dezvoltarea lor sănătoasă. El a descoperit că sugarii și copiii mici au prezentat modele comportamentale diferite, influențate de cât de in siguranta s-au simțit acestia în relația cu îngrijitorii lor.
Colega lui, Mary Ainsworth, a extins această teorie prin ipoteza că există mai multe stiluri principale de atașament și identificându-le în consecință. Observând diferitele moduri în care copiii au reacționat la provocările legate de atașament, ea a clasificat răspunsurile lor într-unul dintre următoarele stiluri principale de atașament, subliniind importanta comunicării nonverbale în formarea acestor conexiuni.
Atașamentul sigur
Adultii cu un stil de atasament sigur se simt în siguranță in relatii, exprimându-și propriile emoții, comunicând cu ceilalți și stabilind limite. Aceștia au o buna stimă de sine și nu se simt anxioși sau îngrijorați in relatii, având încredere că oamenii îi iubesc.
Când se confruntă cu o relație nesănătoasă, acestia ies cu usurinta din relatie. Nu evită conflictele, conversațiile dificile, înțeleg că emoțiile sunt o parte esențială a ființei umane și sunt mai bine pregătiți pentru a forma relații sănătoase, inclusiv relații intime și relații romantice.
Stiluri de atașament nesigure
Există patru stiluri de atașament nesigure și nesănătoase:
Stilul anxios-preocupat: cei cu acest stil de atașament pot pun la îndoială intențiile celorlalți, își fac adesea griji că vor fi abandonați, sau pot simți o gelozie intensă. Ei fac eforturi mari pentru a evita să fie răniți, cer adesea asigurari partenerului, și au o stimă de sine scăzută.
Stilul demisiv-evitant: persoanele cu acest stil de atașament evita conversațiile sau subiectele emoționale, sunt distante in relatii, și uneori ii critica pe ceilalti pentru sentimentele lor profunde. Nu se simt confortabil in relatiile intime, nestiind cum să-și exprime propriile sentimente.
Stilul anxios-evitant: persoanele cu acest stil de atașament isi doresc intimitate, dar deven anxiosi atunci când o au. Ei intrerup relațiile devreme, evitand relatiile sociale si intime.
Stilul dezorganizat: cei cu un stil de atașament dezorganizat se simt nesiguri in relatii. Ei manifesta comportamente contradictorii fata de partener. Au un pattern de comportament relational de tip apropiere-respingere.
Un stil de atașament nesigur apare ca o consecita a abuzului, abandonului, neglijarii copilului, in relatia cu parintii.
Este important să vorbești cu un psiholog, dacă simți că stilul tău de atașament este unul nesanatos.
Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun din Iasi!
Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.