Psiholog Iasi, Care este diferenta dintre un sociopat si un sociopat narcisist?

 

Psiholog Iasi, Care este diferenta dintre un sociopat si un sociopat narcisist?

 

Sociopatul și sociopatul narcisist au trăsături și caracteristici similare. De fapt, există puține diferențe între cele două categorii. Iată câteva modalități de a distinge sociopatul de sociopatul narcisist.

 

Crime și pericol - Un sociopat narcisist nu va face rău altora sau nu va comite infracțiuni grave. Numărul sociopatilor din închisori este mult mai mare decât cel al sociopatilor narcisiști,  pentru că sociopatii nu țin cont de lege; comportamentul lor impulsiv îi face periculoși. Sociopatii narcisici devin agresivi doar atunci când se simt răniți.

Conversații - Un sociopat narcisist vorbește doar despre el însuși și nu-i pasă de cealaltă persoană. Pe de altă parte, un sociopat nu vorbește la fel de mult despre el însusi. El prefera sa te asculte pe tine pentru a te cunoaște mai bine, si pentru a te manipula ulterior.

Sunt conștienți de comportamentele lor? - Un sociopat narcisist  nu este la fel de constient de acțiunile și comportamentele sale, în timp ce un sociopat este în întregime conștient de comportamentul și acțiunile sale. Acest lucru se datorează faptului că, cel mai probabil, sociopatii și-au planificat acțiunile, astfel încât să poată manipula situația.

Câștig și pierdere - Un sociopat narcisist nu se preocupa de ideea de a castiga. El este interesat indeosebi de admiratia din partea celorlalti. Pentru sociopati, totul este un joc și nu le pasă decât să câștige împotriva altora.

Plictiseală - Un sociopat se plictisește rapid și caută mereu noi emoții, în timp ce un sociopat narcisist nu necesită activități stimulante tot timpul.

Conștientizarea efectului asupra celorlalți - Un sociopat narcisist nu este întotdeauna conștient de efectul pe care îl are asupra celorlalți. Cu toate acestea, nu il subestima; dacă te considera a fi o amenințare pentru el, va acționa. Pe de altă parte, un sociopat este conștient de efectul pe care îl  asupra celorlalți.

Cauzele sociopatiei narcisiste

Originile sociopatiei narcisiste nu sunt clare. Cu toate acestea, genetica ar putea fi o posibilă cauză. Alți factori pot include abuzul și neglijarea copilului sau chiar rasfatul exagerat din partea parintilor asupra copilului. În calitate de copii, sociopatii narcisici pot învăța modalități de manipulare de la părinți și de la ceilalți membri ai familiei.

 

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.