Psiholog Iasi, Caracteristicile hipnozei ericksoniene
Termenul de hipnoză este un termen relativ nou, de doar o sută şi cincizeci de ani. Cconceptul vehiculează numeroase credinţe, aşteptări, dintre cele mai diverse. Pe de o parte, aceste credinţe au un conţinut pozitiv şi se concentrează în jurul unor imagini, aşteptări pozitive, asociind hipnoza cu stări transcedentale, indivizii considerând că prin hipnoză îşi pot depăşi limitele pe care ei le cunosc şi pot accede la noi informaţii, trăiri uitate sau trăite chiar în alte vieţi şi aceste lucruri îi atrag, îi incită , iar pe de altă parte, există o serie de concepţii cu încărcătură negativă, care asociază hipnoza cu manipularea, deposedarea de voinţă proprie şi intrarea sub influenţa şi puterea hipnotizatorului, fapt care creează frică şi neacceptare a unei astfel de experienţe.Dar, aşa cum putem observa, oricare din aceste atitudini, fie de negare şi retragere, fie de supraaşteptări, a creeat un adevarat mit al hipnozei. Aceste atitudini au fost întreţinute parţial şi de unii hipnotizatori, care îşi atribuiau puteri speciale, deosebite, magice ,asigurând pacienţii că vor putea trăi experienţe din alte vieţi, că vor putea vedea cu partea posterioară a capului şi multe altele. Unii din ei erau probabil vrăjiţi ei înşişi de posibilitatea de a poseda astfel de calităţi. În situaţiile de boală în care pacientului medicina şi adevărul ştiinţific îi oferă doar certitudini de multe ori potrivnice, hipnoza ofera pacientului speranţe, mister şi antrenează credinţe pozitive legate de vindecare.
Primele abordări ştiinţifice ale hipnozei au propus o teorie care vedea hipnoza ca stare modificată de constiinţă.Caracteristic acestei stări ar fi modificările mnezice şi senzoriale, creşterea sugestibilităţii, catalepsie, anestezie etc.
Cealaltă teorie asupra hipnozei afirmǎ cǎ transa este o realitate psihologică construită. Această teorie are în vedere faptul că atitudinile, expectanţele pacientului creează un anumit cadru. Se iau în considerare conceptele de credinţă, expectanţă, atenţie, concentrare. Pacientul îşi însuşeşte un anumit comportament şi un anumit rol, văzîndu-se pe sine ca hipnotizat şi atribuie terapeutului rolul de hipnotizator. De aceea, este foarte importantă câştigarea încrederii clientului, investiţia pe care clientul o face în hipnotizator, în puterea lui de a induce o transă, dar şi în puterea pacientului de a creea o transă şi a se comporta ca un subiect hipnotizat.
Acest lucru nu semnifică faptul că trăirile din timpul transei nu sunt autentice şi veritabile, ci că ele nu ar putea fi trăite în absenţa încrederii şi credinţei pacientului. Aceste lucruri îi fac pe anumiţi autori să considere că hipnoza nu ar exista de fapt, deoarece ceea ce trăieşte pacientul nu sunt lucruri total străine de ceea ce trăieşte el şi în alte situaţii, ca de exemplu, atunci când citeşte o carte şi este foarte concentrat sau atunci când este între somn şi veghe şi anumite lucruri pot fi distorsionate. Totuşi hipnoza este o relaţie specială, care se creează între pacient şi terapeut, în care se exercită anumite roluri, se pun în act anumite credinţe, aşteptări, mituri ,şi care poate fi folosită în mod sistematic şi voluntar în atingerea unor obiective terapeutice.
Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog din Iasi!
Dacă sunteți în căutarea unui psiholog din Iasi , Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.