Psiholog Iasi, Care este rolul unui psiholog in tratarea bolilor psihosomatice?

 

Psiholog Iasi, Care este rolul unui psiholog in tratarea bolilor psihosomatice? 

Hendrik consideră că boala psihosomatică apare în urma unei coincidenţe fortuite a unei boli intercurente ce afectează un organ sau aparat, cu o situaţie traumatizantă survenită în primii ani de viaţă. Această coincidenţă în timp se fixează, după mecanismul obişnuit al reflexului condiţionat, şi se „bătătoreşte” astfel, o cale de descărcare a afectelor spre organul respectiv.

Problema somatizării unor stresuri psihice poate avea, în opinia lui I.B. Iamandescu următoarele accepţiuni:

  • Somatizare nespecifică - traducerea în simptome somatice reversibile a unei excitaţii psihice de diferite grade, ducând la apariţia unor tulburări psihosomatice comune cvasiunanimităţii indivizilor (simpotomele clinice ale stresului psihic); este o accepţiune neviabilă, fără o utilitate nosologică.
  • Somatizarea electivă - „alegerea selectivă a unui organ cu rol de paratrăznet pentru reacţiile ample şi polimorfe neuro-endocrino-metabolice şi imunologice din cursul stresului psihic (sau ca formare a unor stresuri condiţionate).

În literatură se mai consideră somatizarea, după Adriana Baban, fie ca o trăsătură de personalitate, fie ca o forma atipică sau mascată a bolii psihiatrice.

Obiectivul principal al psihoterapiei în tulburările psihosomatice este îndrumarea clientului în vederea dobândirii echilibrului interior, a unei atitudini calme în faţa prvocărilor vieţii. 

Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog din Iasi!

Dacă sunteți în căutarea unui psiholog din Iasi , Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.