Psiholog Iasi, Atașamentul anxios
Atașamentul anxios apare atunci când părintele este inconsecvent în comportamentul față de copilul său. El poat fi iubitor și receptiv în unele momente, dar insensibil sau chiar indiferent în altele. În consecință, copilul nu este sigur niciodată în legătură cu ce va obține de la părintele lui atunci când va căuta îngrijire sau atenție. Copilul, prin urmare, începe să dezvolte comportamente nesănătoase, care au ca scop obținerea atenției, pozitive sau negative, de la figura părintească.
Ce înseamnă atașamentul anxios pentru copil
Copilul nu va avea încredere în părinte și se poate simți respins, dar în același timp are o nevoie intrinsecă de atenție și de îngrijire. Acest lucru îl face să devină disperat pentru a obține iubire și atenție. Copilul va începe apoi să se agațe de părintele său. În consecință, copilul va continua să manifeste comportamente disfuncționale.
Adulții care au fost crescuți cu acest tip de probleme de atașament vor fi foarte nesiguri și chiar autocritici. Ca rezultat, ei simt în mod constant că nu sunt suficient de buni și că, deși caută aprobarea de la ceilalți, niciun nivel de aprobare nu este suficient. Ei nu sunt în stare să aibă încredere în ceilalți, chiar și în relațiile apropiate, deoarece au întotdeauna o teamă profundă de a fi respinși. Din cauza acestei frici, adesea vor deveni haotici și dependenți în relațiile lor. Deși au o disperare de a fi într-o relație, comportamentul lor poate provoca adesea probleme în aceste relații.
Ei tind să aibă așteptări extrem de ridicate de la partenerii lor. În același timp, au o părere foarte scăzută despre ei înșiși și despre capacitățile lor. Ei caută în mod constant semne că vor fi abandonați sau că partenerul lor nu mai dorește să le fie alături. Ei tind să fie exigenți, posesivi și din ce în ce mai dependenți de ceilalți. Ei se supără ușor și pot chiar să sufere de depresie.
Din nefericire, majoritatea dintre noi tind să promoveze același tip de comportament cu copiilor noștri, așa cum ne-a fost Indus de către părinții noștri . Astfel, o persoană care se confruntă cu atașament anxios din copilăria lui, este mai probabil să promoveze același comportament copiilor săi. Ciclul tinde să continue cu fiecare nouă generație de copii. Nu este suficient doar să găsești un partener cu care să te înțelegi bine. Individul trebuie să se confrunte cu trecutul lui, și să încerce să-l depășească. Nu este ușor, dar cu ajutor, este posibil.
Din păcate, pur și simplu devenind părinte și hotărând că îi veți oferi o educație echilibrată copilului dvs., nu este suficient pentru a depăși traumele din trecut sau programele care sunt deja încorporate în mintea dvs.. Puteți avea cele mai bune intenții, dar fără un alt model de urmat, vă veți reîntoarce în tiparele cu care sunteți obișnuiți, sau care vă sunt familiare. De aceea, este important să apelați la un psiholog, care să vă îndrume în acest demers al schimbării.
Apelati la un psiholog bun din Iasi !
Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.