Psiholog Iasi, Aspecte etice ale profesiei de psiholog

 

 

Psiholog Iasi, Aspecte etice ale profesiei de psiholog

În rândurile de mai jos vom analiza unele aspecte etice ale profesiei de psiholog și psihoterapeut.

Stabilirea și menținerea limitelor

Unul dintre cele mai importanete aspecte ale eticii profesiei de psiholog sau psihoterapeut  este menținerea limitelor. Uneori, pacienții pot încearca să estompeze granițile din relația psihoterapeutică. Atunci, este important ca psihologul să mențină limitele specifice relației psihoterapeutice.

Pe de alta parte, psihologul nu ar trebui să se implice in consilierea unei persoane pe care o cunoaste personal. Este în afara limitelor etice ca un psiholog să consilieze un membru al familiei, un prieten sau chiar un vecin.

Menținerea unei atitudini profesionale

Ca și în orice formă de activitate profesională, un psiholog este responsabil pentru menținerea unui standard de profesionalism.  Un psiholog este obligat  să-și separe viața personală de cea profesională . Dacă totuși nu este capabil să facă acest lucru, atunci trebuie să-și ia un concediu, și să găsească o modalitate de a își rezolva problemele personale.

Menținerea confidențialității

Fiecare psiholog este responsabili în a menținerea confidențialitatea pacienților lor. Aceasta înseamnă că ei sunt responsabili pentru păstrarea confidențială a tuturor informațiilor personale, a notelor pacientului și a informațiilor de contact. Informația trebuie să fie stocată în așa fel încât să nu poată fi accesată de alte persoane.

Respectarea diferențelor dintre pacienți

Pacienții provin din medii și culturi diferite. Un psiholog este obligat să respecte toate diferențele și să mențină un nivel de profesionalism și curtoazie față de cei care au principii, credințe și sentimente diferite de ale sale. Dacă psihologul nu este capabil să facă acest lucru, nu ar trebui să practice psihoterapie.

Implicarea  autorităților cand este necesar

În cazul în care pacientul prezintă un risc pentru el sau pentru ceilalți, psihoterapeutul este obligat să anunțe autoritățile.

Apelati la un psiholog bun din Iasi!

Dacă sunteți în căutarea unui psiholog sau a unui psihoterapeut bun din Iasi , Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.