Psiholog Iasi, Arta de a fi asertivi

 

 

Psiholog Iasi, Arta de a fi asertivi

O persoană asertivă este adesea respectată pentru că are curajul de a spune ceea ce simte, fără a fi agresivă. Deci, cum te comporți  asertiv, fără a părea arogant?

Ce înseamnă a fi asertiv?

A ne comporta într-o manieră asertivă ,înseamnă a fi echilibrați și încrezători. Asertivitatea este o modalitate  clară de comunicare.

Comunică cu scopul de a comunica, nu de a influența.

O persoană asertivă are ca scop comunicarea , nu schimbarea gândirii interlocutorului, acest ultim comportament   fiind unul arogant.

Spune  "Nu"

Cu cât reușiți mai bine să spuneți "nu", cu atât este mai puțin probabil ca ceilalți să vă încalce limitele. Din nou, totuși, fiți atenți să nu treceți linia de la asertiv la arogant. Modul în care vă exprimați este aproape la fel de important, poate chiar mai important, decât cuvintele pe care le utilizați.

Nu aduceți trecutul în discuție

 Cea mai bună modalitate de a vă îmbunătăți calitatea vieții este să vă concentrați asupra a ceea ce puteți face astăzi, pentru a vă îmbunătăți viitorul.

Când încercați să comunicați cu cineva cu privire la o problemă recurentă, puteți menționa modul în care problema a reprezentat o problemă în trecut, și  continuă să fie o problemă în prezent. Cu toate acestea, în loc să insistați pe acele incidente, puteți adăuga că, din acest moment,veți face tot posibilul pentru a schimba situația, astfel încât să nu mai devină o problemă din nou.

Utilizați "Eu" În loc de "Tu"

Când utilizați cuvântul "tu" în loc de "eu", aveți o atitudine acuzatoare. Utilizarea lui "eu" transmite o atitudine de asumare. Folosirea lui "tu" poate părea agresivă.

Cu cât sunteți mai puțin acuzatori, cu atât mai receptivă va fi persoana cu care vorbiți. În plus, nimeni nu dorește să coopereze cu cineva care pare că se află întotdeauna în atac.

Dacă doriți să participați la ședințe de dezvoltare personală, apelați la un psiholog bun.

Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.