Psiholog Iasi, Anxietatea socială la copii

 

Psiholog Iasi, Anxietatea socială la copii

 

Simptomele tulburării de anxietate socială încep de obicei să apară în timpul adolescenței. Dar uneori, anxietatea sociala poate apărea la copiii mai mici. În aceste cazuri, poate începe ca o tendință naturală catre timiditate, care poate escalada dupa aparitia unui incident, sau a unei traume.

Desi orice copil poate prezenta semne de timiditate ocazional, o tulburare de anxietate socială poate avea un impact profund asupra relațiilor și a performanței școlare a copilului.

Dar, la copii, anxietatea se manifesta diferit de modul în care se manifestă la adulți.

Plânsul excesiv la copil poate fi un semn de anxietate socială. De asemenea, copilul manifesta o frică de critici care este disproportionata fata de situatie, cerând constant reasigurare cu privire la ce s-ar putea întâmpla, dacă spune sau face ceva rău în public. De asemenea, pot fi prezente simptome fizice.

Conform DSM 5, tulburarea de anxietate socială este prezenta la copii atunci când acestia prezintă simptome specifice în interacțiunile de la egal la egal, nu si in interactiunile cu adulții.

Anxietatea socială la copii poate fi bazată pe performanță, declanșată de situații în care copilul dvs. trebuie să vorbească în public sau să îndeplinească alte sarcini, în timp ce este observat sau evaluat de către alții. Un alt tip de anxietate socială este interacțional, provocand o teamă de a merge la școală sau de a folosi toalete publice.

Ca și în cazul adulților, cele mai bune instrumente pentru a ajuta copiii cu anxietate socială sunt pur și simplu indentificarea simptomelor și participarea la sedinte de terapie pentru a le gestiona. Relaxarea, afirmațiile pozitive și terapia cognitiv-comportamentala pot fi instrumente utile pentru a vă ajuta copilul, in cazul in care sufera de anxietate sociala.

 

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun

Dacă aveți nevoie de un psiholog sau de un psihoterapeut din Iasi, pentru a urma ședințe de psihoterapie sau consiliere psihologica, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.