Psiholog Iasi, Ajutor! Aud voci!

 

Psiholog Iasi, Ajutor! Aud voci!

 

Experiența de a auzi voci poate fi alarmantă și înfricoșătoare pentru majoritatea dintre noi. În acest articol, veți afla când aceste voci sunt motive de îngrijorare și când nu. De asemenea, veți descoperi calea potrivită către tratament, dacă acestea au un impact negativ asupra vieții voastre.

Auziți voci în interiorul capului dvs., pe care nu le recunoașteți?

Mulți oameni aud voci în cap. Chiar dacă auziti o voce sau mai multe, nu insemna neaparat ca sunteti psihotic.  Daca va aflati in aceasta situatie, este oblicatoriu sa contactati un psihiatru, pentru a fi diagnosticat si tratat.

Dar sunt bolnav mintal?

Nu neaparat. Într-un articol care compară halucinațiile auditive din diferite tulburări și sindroame, Sommer, Koops și Blom notează că: „Dacă funcționarea socială sau profesională este neafectata, halucinațiile (auditive) pot să nu facă parte din nicio tulburare sau sindrom”. În studiul lor, ei au ajuns la concluzia că, pentru diagnosticul diferențial, indicii semnificativi ar fi absența sau prezența halucinațiilor vizuale și a simptomelor comorbide, cum ar fi:

Delirul

Gândire dezorganizată

Parkinson

Convulsii

Delir.

În termeni de profani, dacă auziți voci în cap, dar acestea nu vă deranjează suficient pentru a interveni în funcționarea dvs. generală, probabil că nu aveți de ce să vă faceți griji. Dacă, totuși, puteți identifica cu oricare dintre celelalte simptome enumerate, este necesar sa contactati un medic psihiatru. Autorii considera ca: „halucinațiile auditive sunt destul de frecvente la persoanele de altfel sănătoase și, prin urmare, nu sunt neapărat legate de boală”.

Care sunt cauzele vocilor?

Cauzele pot include:

Tulburări psihice, cum ar fi schizofrenia, demența sau tulburarea bipolară

Tulburări neurologice, cum ar fi boala Parkinson (aceasta este rară, însă - pacienții cu tulburări neurologice  vor prezenta în cea mai mare parte cu halucinații vizuale)

Privarea senzorială, cum ar fi pierderea auzului

Droguri sau alcool

Niveluri ridicate de stres, anxietate și îngrijorare

Episod depresiv major

 

Apelați la un psiholog sau la un psihoterapeut bun

Dacă sunteți în căutarea unui psiholog sau a unui psihoterapeut din Iasi , Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.