Psiholog Iasi, Abordari psihoterapeutice in paranoia

 

 

 

Psiholog Iasi, Abordari psihoterapeutice in paranoia

 

Paranoia  este  dificil de tratat și prognosticul nu este de obicei favorabil. Pentru majoritatea pacienților care suferă de paranoia, simptomele se pot ameliora , dar este probabil ca ele să revină.

Enciclopedia de sănătate mintală consideră  paranoia ca fiind una dintre cele mai dificil de tratat tulburări mentale, deoarece simptomele paranoiei blochează tratamentul. Pacientul tinde să nu aibă încredere în terapii și medicamente și, prin urmare, va refuza să coopereze.

Cu toate acestea, există unele tratamente care au obținut rezultate. Dacă se poate construi o relație bazată pe  încredere între profesioniști și pacient, este posibil ca tratamentele să aibă un efect de durată. Cu toate acestea, aceste tratamente ajută pacientului să facă față simptomelor, mai degrabă decât să le elimine.

Psihoterapia

Diferitele forme de psihoterapie sunt cel mai eficient tratament pentru paranoia. Cheia pentru a face ca terapiile să funcționeze este construirea unei realții terapeutice bazate pe încredere.

 De îndată ce pacientul simte că nu poate avea încredere în terapeut, va înceta să meargă la terapie, și tratamentul se va încheia. Din acest motiv, mulți pacienți care suferă de paranoia schimbă frecvent psihoterapeutul.

Psihoterapia cognitivă

Psihoterapia cognitivă este o formă specifică de psihoterapie, care are ca obiectiv indentificare gândurilor negative și ulterior, înlocuirea acestora cu o gândire funcțională. Ideea este că, cu efortul conștient de a schimba gândurile negative în gânduri pozitive, comportamentul poate fi modificat.

Terapia cognitivă necesită o relație de încredere între terapeut și pacient. Terapeutul trebuie să conteste gândurile paranoide ale pacientului. Dacă pacientul nu are încredere totală în terapeut, ar putea crede că terapeutul este împotriva lui.

Psihoterapia de grup

Terapia de grup este psihoterapia în care unii oameni cu aceeași problemă sunt plasați într-o sesiune de grup. Fiecare membru al grupului împărtășește celorlalți problemele cu care se confruntă. Astfel, el va primi sprijin și îndrumare de la personae care se confruntă cu acceași tulburare, și va realiza că nu este singurul care se confruntă cu aceste probleme.

Limitele  terapiei de grup în paranoia constă în faptul că membrii grupului sunt suspicioși față de ceilalți membri, și față de terapeut. În timp ce încrederea poate fi construită de-a lungul timpului cu un terapeut, construirea încrederii cu un grup de pacienți paranoici se poate dovedi dificilă, deoarece dinamica grupului se schimbă în mod constant.

 Terapia Milieu

Terapia Milieu este psihoterapia în care mediul pacientului este controlat pentru a preveni comportamentul auto-distructiv.  Mediul pacientului, domiciliul, locul de muncă  este controlat sau manipulat pentru a ajuta la suprimarea sau tratarea simptomelor paranoiei. Această terapie ar putea avea mai multe forme, dar are drept scop să se asigure că pacientul nu devine autodistructiv sau violent în încercarea de a funcționa în viața  de zi cu zi.

 Întărirea stimei de sine

Un studiu efectuat în 2011 a cercetat efectele convingerilor negative asupra sinelui și asupra simptomelor paranoiei. Ei au descoperit că subiecții care aveau convingeri negative despre ei înșiși prezentau mai multe simptome de paranoia. Când credințele negative au devenit pozitive, simptomele au scăzut.

 Îmbunătățirea stimei de sine poate reduce simptomele și poate ajuta la eficientizarea altor terapii. De asemenea, contribuie la creșterea încrederii între terapeut și pacient.

 Psihoterapia de susținere

Poate fi foarte util pentru pacienți să beneficieze de psihoterapie de susținere. În acest tip de terapie, terapeutul este pur și simplu susținător al pacientului și îl ajută pe acesta să lucreze cu simptomele. Obiectivul este descoperirea de noi modalități de a face față tulburării.

Un alt mod in care terapia poate ajuta în tratamentul paranoiei este prin descoperirea abilitatilor de coping. Acestea ar putea include terapii de relaxare, cum ar fi meditația sau vizualizarea, precum și modalități de a reduce stresul și anxietatea.

Scopul abilităților de coping este de a  ajuta pacientul să funcționeze  în societate, în ciuda dificultăților generate de boală. Este indicat ca psihoterapeutul să ajute pacientul să descopere noi abilități de coping, indiferaent de forma de terapie pe care acesta o urmează. Deoarece nu există  tratamente eficiente pe termen lung pentru paranoia, abilitățile de coping pot ajuta aceși pacienți să funcționeze cât mai bine.

Farmacoterapia

Farmacoterapia este obligatorie în cazul pacienților care suferă de paranoia. Studiile au demonstrat că cele mai bune rezultate sunt obținute prin îmbinarea psihoterapiei cu farmacoterapia.

Apelati la un psiholog din Iasi! Sunteti in cautarea unui psiholog bun din Iasi?

Dacă vă confruntați cu astfel de probleme, Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă stă la dispoziție pentru a vă oferi suport și îndrumare.