Psiholog Iasi, Ce este abuzul?
Abuzul este o epidemie și este foarte frecvent în întreaga lume. Fie că este vorba despre violența asupra partenerului intim, despre abuzul asupra copilului sau despre abuzul adulților , aceste comportamente abuzive sunt foarte des întâlnite. Deși se știe că abuzul provoacă vătămări corporale, poate provoca și probleme mintale. De fapt, aceste situații pot afecta sănătatea mintală chiar dacă se întâmplă doar o singură dată. Dar, dacă se întâmplă în mod regulat, șansele de apariție a tulburărilor mintale cauzate de abuz sunt inevitabile. Multe persoane care au suferit abuzuri în calitate de copil sau partener (cum ar fi soțul sau soția), pot dezvolta o tulburare de stres post-traumatic, depresie, tulburări de anxietate și multe alte probleme emoționale.
Abuzul fizic
Abuzul fizic poate include orice tip de vătămare fizică a unei alte persoane, cum ar fi:
- Lovirea
- Obligarea partenerului de a folosi substanțe
- Controlul medicamentelor sau refuzul îngrijirii medicale
- Strangulare
- Ardere
- Folosirea de arme, cum ar fi cuțite, sau alte arme
Abuzul mintal
Abuzul psihic sau emoțional are loc atunci când un partener folosește manipularea pentru a-i controla pe cei dragi. Unele dintre tacticile folosite includ:
- Degradarea
- Provocarea fricii
- Hartuirea
- Refuzul de a lasa persoana să ia initiativa
- Izolarea persoanei
- Umilirea
- Intimidarea persoanei
- Afișarea geloziei extreme
- Contrazicerea permanentă a partenerului
- Folosirea insultelor
- Denigrarea partenerului
Abuzul sexual
Abuzul sexual nu are legătură cu sexul, ci reprezinta nevoia abuzatorului de a avea putere și control asupra partenerului. Atunci când o persoană își forțează partenerul să se angajeze în orice fel de comportament sexual fără consimțământul lor, este vorba de abuz sexual. Unele dintre acestea sunt:
- Convingerea persoanei de a face sex fără metode contraceptive
- Agresarea fizică a persoanei în timpul actului sexual
- Activitatea sexuală cu o persoană incoerentă, intoxicată sau căreia îi este frică sa refuze
- A determina o persoană să se angajeze în activități sexuale cu alte persone, împotriva voinței ei
Abuzul asupra copilului
Abuzul asupra copilului poate include maltratarea psihologică, sexuală sau fizică a unui copil. Acest lucru poate fi făcut de părinte sau de orice îngrijitor al copilului. Printre exemple se numără:
- Bataia, lovirea
- Strangularea
- Arderea
- Tragerea de păr
- Aruncarea, scăparea
- Muscatul
- Ciupitul
- Forțarea copilul să mănânce sau să înghită lucruri periculoase
- Neglijarea copilului
- Neglijarea copiilor este de mai multe tipuri:
- Abandonul copilul pentru perioade lungi de timp
- Lipsa educației,refuzul parinților de a-și lăsa copii să meargă la scoală
- Neglijarea emoțională
- Lipsa îngrijirilor medicale
- Neglijarea fizică
Abuzul adulților
Abuzul de bătrâni sau adulți se face, de obicei, de către membrii familiei, dar poate fi, de asemenea, făcut de orice îngrijitor. Similar copiilor, mulți vârstnici sunt neajutorați și vulnerabili la abuzuri fizice, mentale, financiare, sexuale și neglijare. Abuzul se poate face prin rănirea efectivă a persoanei, refuzul îngrijirilor sau a medicamentelor, abuzul sexual sau violul, furtul de bani și abuzurile mintale, cum ar fi jignirea și umilința.
Abuzul fizic –se realizează prin provoacarea durerii fizice
Abuzul emoțional - se realizează prin umilirea, degradarea sau alte traume emoționale
Abuzul financiar sau material
Abuz sexual - orice tip de contact sexual cu persoana în vârstă, care nu este consensual
Neglijare
Abuzul financiar
Dacă partenerul dvs. are controlul asupra finanțelor dvs. și vă reține banii sau vă face să vă pierdeți locul de muncă, acesta este un abuz financiar. Printre exemple se numără:
În mod intenționat, venitul partenerului scade
Abuzatorul controlează toate finanțele gospodăriei și nu vă permiteți să utilizați banii proprii
Hărțuirea partenerului la locul de muncă
Traumele psihologice ale abuzului se pot întinde pe o perioadă lungă de timp sau pot dura pentru totdeauna dacă victima nu urmează un tratament de specialitate. Unele dintre cele mai frecvente traume psihologice includ:
- Stres post traumatic
- Anxietate
- Depresie
- Promiscuitate sexuală
- Consumul de alcool și droguri
- Comportament riscant
- Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție
- Tulburări de dispoziție sau de personalitate
- Teama de relații
- Scăderea stimei de sine
Cele mai multe victime ale abuzului vă vor spune că cicatricile psihologice ale abuzului sunt mai dureroase decât cicatricile fizice, pentru că nu dispar niciodată.
Cine sunt abuzatorii?
Abuzatorul poate fi o persoană apropiată, cum ar fi un soț, o soție sau un partener intim; un părinte sau un bunic; un frate; sau o altă rudă. Poate fi și profesor, antrenor sau prieten de familie. Este imposibil să-l indentificați imediat, deoarece de multe ori el este la fel ca oricine altcineva. Cu toate acestea, există unii factori de risc:
- Cineva care a suferit un abuz în trecut
- Este sadic cu animalele sau copiii
- Este imprevizibil
- Se crede superior
- Consideră oamenii ca fiind proprieteta lui
- Manifestă gelozie extremă
- Este egocentric
- Manipulator
- Obsedat de control
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți dacă sunteți într-o situație abuzivă este să scăpați. Dacă sunteți un copil sau o persoană în vârstă care este abuzată de un îngrijitor, trebuie să îi spuneți pe cuiva imediat. Există alternative și aveți opțiuni, chiar dacă agresorul vostru vă spune că nu faceți asta. Așa fac ei, te fac să crezi că nu ai unde să mergi și că nimeni nu te va crede sau te va ajuta. Acest lucru este absolut fals în toate cazurile. Indiferent de situație, dacă sunteți abuzat, cineva vă va ajuta. Dacă abuzatorul se afla mereu in apropiera dvs., puteți contacta pe cineva online, care vă poate ajuta. Există profesioniști care vă pot oferi ajutorul de care aveți nevoie, indiferent de ce se întâmplă.
Stresul post-traumatic
Multe victime ale abuzului suferă de tulburare de stres post-traumatic și uneori nu conștientizează. Simptomele acestei tulburări includ:
- Flashback-uri
- Coşmaruri
- Vina și rușinea
- Pierderea memoriei
- Insomnie
- Sentimente de furie sau iritare extrema
- Evitarea oamenilor și a locurilor publice
- Incapacitatea de a avea încredere în oameni
- Depresie
- Anxietate și stres
- Frica de necunoscut
- Plâns facil
- Dureri de cap
- Greaţă
- Tremuraturi
- Nervozitate
- Palpitații
- Dureri în piept
- Amețeli sau leșin
- Durerea cronică
- Oboseală extremă
Tratamentul victimelor abuzului
Există consiliere pentru fiecare tip de abuz de la abuzuri fizice, sexuale, psihologice și chiar financiare. Cel mai bun mod de a vă lăsa ajutat este să vorbiți despre acest lucru, deși nu este ușor pentru multe victime ale abuzului. Ar putea dura mai mulți ani înainte ca victima să poată vorbi despre ce s-a întâmplat.
Unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru abuz este psihoterapia cognitiv-comportamentală. Aceasta este o formă de psihoterapie care vă ajută să faceți față depresiei și anxietății. Psihoterapia vă învață cum să vă concentrați asupra gândurilor și comportamentelor, astfel încât să le puteți controla. Este o modalitate de a rupe legătura dintre amintirile și sentimentele negative din trecut și sentimentele și comportamentele viitorului.
Dacă vă confruntați cu traume ale abuzului, cabinetul psihologic Simona Curelaru Iași vă stă la dispoziție, pentru a vă oferi susținere și îndrumare în depășirea traumei.
Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelați la un psiholog din Iasi!
Dacă sunteți în căutarea unui psiholog din Iasi , Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.