Psiholog Iasi, Ce este optimismul?
Ultimele cercetari in domeniu au demonstrat ca optimismul este corelat cu rezultate pozitive in viata, cum ar fi o durata mai lunga de viata, o stare de sanatate buna, o mai buna stare psihica, success in munca sau sport, recuperare mai rapida dupa operatiile de inima, strategii mai bune de adaptare in fata obstacolelor. Cand veti realiza ce bine va face o gandire optimista, va va fi greu sa intelegeti de ce unii aleg sa gandeasca pesimist. A intelege ce inseamna optimismul si ce puteti face sa deveniti mai optimisti, va poate schimba calitatea vietii.
Definitia optimismului
Multi dintre noi considera optimismul ca fiind modalitatea de a privi latura luminoasa a vietii. Optimistii sunt acei oameni care aleg sa vada partea plina a paharului. Ei vad aspectele pozitive in orice situatie. Site-ul ” Dictionary.com” defineste optimismul ca fiind “tendinta de a privi aspectele pozitive ale unei situatii si de a astepta rezultatele cele mei favorabile, credinta ca binele va iesi in final invingator”.
Intelegerea definitiei optimismului este usoara, partea complicata apare atunci cand ne dorim sa gandim optimist.
Alegerea de a fi optimist
Definitia optimismului afirma ca a fi optimist este o tendinta de a reactiona intr-un anume fel, ca si cum ar fi ceva in afara controlului nostru. Totusi, nu este adevarat. A fi optimist este o alegere, pe care toti putem sa o facem.
Este usor sa fim optimisti atunci cand lucrurile merg bine, dar ce facem atunci cand ne confruntam cu situatii dificile? Cel mai usor este sa cedam in fata trairilor negative si situatiilor dificile. Este usor sa ne infuriem, sa devenim frustrati. Dar a fi pesimisti nu ne ajuta. Gandirea optimista nu schimba brusc situatia in care ne aflam, dar ne imbunatateste privirea de ansamblu asupra vietii. De aceea, a invata cum sa gandim optimist este un aspect esential.
Cum sa devenim mai optimisti
1.Nu va mai focusati pe problema
Daca vreti sa deveniti mai optimisti va trebui sa schimbati modul de a gandi. In loc sa va ganditi la ce nu functioneaza in viata dumneavoastra, ganditi-va la solutiile problemelor dumneavoastra, si concentrati-va asupra lor. De exemplu, daca va confruntati cu probleme financiare, este foarte simplu sa va ganditi in permanenta la ce probleme financiare grave aveti. Dar a va gandi obsesiv la aceasta problema si a va plange, nu va schimba nimic. Tot ce veti obtine este sa va stresati si poate chiar sa va imbolnaviti.
O abordare optimista a problemei financiare ar fi sa va gaditi la solutii. Ganditi-va la modalitati de a castiga mai multi bani. Cum ati putea sa va platiti facturile? Ce solutii ar putea sa va ajute in rezolvarea acestei probleme? Cu cat va veti concentra mai mult asupra raspunsurilor la aceste intrebari, cu atat veti deveni mai optimisti. Veti simti ca detineti controlul vietii dumneavoastra si ca veti putea schimba ceva in bine.
Oamenii pesimisti au tendinta sa considere ca viata lor este in afara controlului lor, si au asteptari negative. Un optimist considera ca detine controlul propriei vieti si ca el decide asupra existentei sale. Desi se confrunta cu situatii dificile, optimistii au intodeauna asteptari pozitive.
2.Recunoaste-ti succesul
Fa-ti timp seara sa scrii o lista a evenimentelor pozitive din acea zi. Acest exercitiu te va ajuta sa-ti sporesti increderea in sine si sa devii mai optimist.
3.Urmareste-ti progresele
Persoanele pesimiste au tendinta sa ignore aspectele pozitive din viata lor. Sunt atat de concentrate pe ce nu merge bine, incat nu se bucura de succesele pe care le au. Daca va doriti sa deveniti mai optimisti, va trebui sa incepeti sa va monitorizati progresele. Indiferent cat de mici sunt pasii pe care ii faceti intr-un anumit domeniu, este important sa-i constientizati, si sa va bucurati de ei.
4.Vizualizati-va succesul
Definitia optimismului afirma ca oamenii optimisti se asteapta la ce mai bun rezultat intr-o anume situatie. Acest mod de gandire se poate invata. Atunci cand va confruntati cu o situatie dificila, incercati sa va imaginati un final favorabil. Ganditi-va la acest final pentru cateva minute si incercati sa vedeti si sa simtiti cum ar fi ca acest scenariu sa devina real.
Vizualizarea unui final fericit nu garanteaza ca acest scenariu va devein real. Dar, va ajuta sa va antrenati mintea in a astepta un rezultat pozitiv. Atunci cand va asteptati la ceva, este posibil sa se intample. Deci, daca aveti asteptari pozitive, veti observa binele in orice situatie. Daca aveti asteptari negative, veti observa si creea realitati negative.
5.Fiti recunoscatori
Persoanele optimiste au tendinta sa fie mai recunoscatoare pentru aspectele bune ale vietii lor. Pesimistii sunt atat de concentrati asupra aspectelor negative, incat ignora binele din viata lor. Incercati sa scrieti un jurnal al recunostintei zilnic. Atunci cand aveti tendinta de a deveni pesimist, faceti o lista a lucrurilor din viata dumneavoastra pentru care sunteti recunoscatori. Oricat de greu va este la un moment dat, cu siguranta aveti motive sa fiti recunoscatori. Puteti gasi motive simple, cum ar fi faptul ca ati avut ce manca in ziua respectiva, ca aveti toate membrele, sau ca sunteti sanatosi.
6.Nu mai petreceti timp alaturi de persoane negativiste
Este dificil sa fim optimisti atunci cand suntem inconjurati de personae negativiste. Daca prietenii sau familia au tendinta sa gandeasca negativ, atunci e necesar sa petreceti mai putin timp cu ei. Oricat de mult va doriti sa ganditi pozitiv, influenta acestor personae va fi o piedica greu de depasit.
Incercati sa intalniti oameni noi, cu care sa rezonati. Inconjurati-va de oameni pozitivi, orientati catre atingerea obiectivelor lor, care au asteptari pozitive de la viata.
7.Cereti ajutor daca intampinati probleme in viata
Viata este grea, iar a fi optimist nu este intotdeauna usor. Daca va confruntati cu multe probleme in viata, e posibil sa va fie greu sa ganditi pozitiv. De aceea nu ezitati sa cereti ajutor unui specialist. Cabinetul de psihologie Simona Curelaru, Iasi, va asteapta pentru a va oferi ajutor in orice situatie.