Psiholog Iasi, Tulburarea de personalitate histrionica
Mulți dintre noi am întâlnit persoane narcisiste sau persone care își doresc să fie în central atenției, dar tulburarea de personalitate histrionică este mai mult decât atât. Persoanele care suferă de această tulburare necesită atenție până la punctul în care aceștia exagerează, ajungând să manifeste comportamente ridicole sau aberante, pentru a capta atenția. Din păcate, acest comportament poate duce la dificultăți în relații și în fiecare aspect al vieții. Încetarea acestui comportament poate fi o provocare.
Ce este tulburarea de personalitate histrionică?Cei care suferă de această tulburare sunt extrem de emoționali, entuziasmați, deschisi și iubitori. Deși acest comportament nu pare în mod necesar rău, atunci când devine excesiv, poate duce la o atitudine de jenă a anturajului, deși individul cu tulburare de personalitate histrionică poate să nu conștientizeze situația în care se află. Emoțiile extreme cu care se confruntă nu sunt întotdeauna entuziasm sau iubire; acestea pot fi, de asemenea, furie sau tristețe.
Altă caracteristică a tulburării de personalitate histrionicce este necesitatea de a fi centrul atenției în aproape toate situațiile. Acest comportament conduce la manifestări dramatice. De asemenea, poate duce la probleme în orice tip de relație, sau în orice situație.
Semne și simptome ale tulburării de personalitate histrioniceCând vine vorba de semnele și simptomele caracteristice acestei tulburări, ne referim la manifestările care persistă de o lungă perioadă de timp.
- Egocentrism
- Nevoia de a fi mereu centrul atenției
- Sentimente de discomfort dacă nu este în centrul atenției
- Nevoie permanentă de aprobare sau de reasigurare
- Comportament exagerat de seducătoar și sexual
- Stările emoționale se pot schimba brusc și fără avertisment
- Exagerat de preocupat de propria persoană
- Comportament dramatic
- Este ușor influențat de opiniile altora
- Afișări excesive de emoții diferite
- Simptomele cauzează suferință și afectează viața personală sau profesională a individului
Deci, ce urmează după ce cineva este diagnosticat cu tulburare histrionică de personalitate? Personalitatea histrionică este în mod obișnuit tratată cu o combinație de medicamente și psihoterapie. Psihologul va lucra cu pacientul pentru a înțelege simptomele, pentru a le monitoriza și pentru a dezvolta abilitățile de coping, pentru a învăța noi comportamente și a crea granițe sănătoase. Medicatia este de obicei prescrisă pentru a ajuta la controlul comportamentului impulsiv sau a emotiilor intense, precum si la problemele asociate, cum ar fi depresia.
Statistici privind tulburarea de personalitate histrionicaEste la fel de răspândită la bărbați și femei
Până la 3% din populație poate fi diagnosticată în timpul vieții cu tulburare de personalitate histrionica.
Această tulburare este mai răspândită la cei care au suferit o traumă în timpul copilariei
Apare mai frecvent în culturile latine
Apare mai puțin frecvent în culturile asiatice
Cauzele tulburării de personalitate histrioniceAdevărul este că nu știm cu adevărat ce cauzează această tulburare. Cercetarile au demonstrat existența unei componente genetice a acestei tulburări. În același timp, evenimentele din copilărie pot avea un impact asupra apariției acestei tulburări, sau pot afecta predispozițiile genetice care există deja la unii copii.
Sunteti in cautarea unui psiholog din Iasi? Apelati la un psiholog bun din Iasi !
Dacă considerați că ați putea suferi de această tulburare, este necesar să apelați la un psiholog. Cabinetul de Psihologie si Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă stă la dispoziție pentru a vă oferi susținere în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.