Psiholog Iasi, Tehnici de mindfullness
Tehnicile de mindfullness ale lui Jon Kabat Zinn
Practicile de mindfulness dezvoltate de Jon Kabat Zinn utilizează mai multe tehnici specifice.
Concentrează-te pe prezent
Este important să vă concentrați atenția asupra a ceea ce se întâmplă în prezent. Dacă gândurile despre trecut sau viitor încep să apară, lasă-le să treacă, fără a vă concentra pe ele. În schimb, concentrați-vă asupra evenimentelor și senzațiilor pe care le simțiți și le experimentați chiar în acest moment.
Sensibilizarea senzorială
Tehnicile de mindfullness implică, de obicei, acordarea atenției informațiilor primite prin simțurile voastre. Observi stimuli exteriori precum sunete, priveliști, mirosuri, gusturi și senzații ale pielii.
Folosiți-vă imaginația
Multe meditații ale lui Kabat-Zinn sunt concepute în jurul imaginației dvs. Imaginați-vă ceva neobișnuit, calmant sau instructiv.
Instrucțiuni practice
Acordați atenție activităților dvs.zilnice. Fiți atenți la fiecare detaliu al activității dvs. , cufundați-vă în prezentul acțiunii pe care o întreprindeți în acel moment.
Concentrați-vă pe respirație
Multe dintre practicile de mindfulness se bazează pe acordarea atenției asupra respirației dvs. ,pentru a rupe lanțul de ruminare și fluxul de gândire obsesivă. Pe măsură ce practicați celelalte tehnici, continuați să vă aduceți atenția înapoi la respirație.
Observație nonjudecativă
Una dintre cele mai importante tehnici folosite în mindfulness este observarea nonjudecativă. Luați pur și simplu la cunoștință evenimentele și senzațiile momentului prezent, fără a le judeca ca fiind bune sau rele. De exemplu, dacă suferiți de durere, observați senzația de durere și vă familiarizați cu ceea ce simți. Cu toate acestea, nu vă concentrați asupra faptului că durerea este ceva rău de care doriți să vă scapați. În schimb, vă întoarceți la respirație sau continuați să observați și alte senzații.
Scanarea corporală
Scanarea corporală este una dintre tehnicile de bază de mindfullness pentru reducerea stresului . Pentru a începe, te așezi confortabil pe spatele. Simți contactul cu salteaua. Apoi, începeți cu o zonă a corpului, cum ar fi degetele de la piciorul stang. Observi sentimente de cald, rece, tensiune sau durere. Apoi, vă îndreptați atenția spre călcâi și faceți același lucru. Continuați să vă îndreptați atenția asupra corpului până când ajungeți în vârful capului. În cele din urmă, acorzi atenție corpului în întregime, pe măsură ce respiri încet.
Practicați mindfulness în timp ce mâncați
Dacă participați la un exercițiu de mâncat conștient, vă concentrați asupra acestei experiențe. Puteți aduce mâncarea până la nas pentru a o mirosi. Veți observa cum se simte în gură, acordând atenție texturii, gustului și temperaturii alimentelor. Veți observa senzațiile din mușchii maxilarului, gurii și buzelor, pe măsură ce luați fiecare mușcătură, și o mestecați încet.
Practicați mindfulness în timp ce mâncați
Pentru a face o meditație de conștientizare, mergi extrem de încet. Pe măsură ce mergeți, acordați atenție mișcărilor pe care le face corpul dvs. pentru a vă deplasa pas cu pas. Puteți face și alte exerciții de mișcare în timpul cărora să vă concentrați pe diferite activități și părți ale corpului.
Dacă doriți să învățați tehnici de mindfulness, apelați la un psiholog bun. Sunteti in cautarea unui psiholog bun din Iasi?
Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.