Psiholog Iasi, Semne ale abuzului emotional

psiholog iasi simona curelaru

 

 

 

Psiholog Iasi, Semne ale abuzului emotional

 

 

Abuzatorii emoționali au adesea personalități distincte și modele de comportament recognoscibile. După ce ați fost expuși acestor trăsături, este posibil să le recunoașteți în relațiile viitoare, înainte ca abuzul să înceapă. Ei sunt adesea persoane care se concentrează pe sine și care nu au empatie. Ei pot simți că nu au control asupra vieții lor și au o dorință puternică de a-și exercita controlul acolo unde pot, inclusiv în relațiile lor cu ceilalți. Puteți urmări următoarele semne pentru a determina dacă o persoană prezintă un risc în a manifesta comportamente coercitive. Cunoașterea acestor tipare vă poate ajuta să evitați  relații abuzive în viitor:

Persoana pare nesigură  în jurul altora.

Sunt paranoici în ceea ce privește motivațiile oamenilor, căutând în mod constant insulte sau intenții ascunse, acolo unde nu există.

Reacționează exagerat la situații simple.

Manifestă furie rutieră .

 Necesită în mod constant sprijin emoțional.

 Își manifestă mereu mânia sau nemulțumirile față de fostul partener.

Se victimizează.

Acționează impulsiv în conversații, prin faptul că nu-i lasă pe ceilalți să-și exprime părerea.

Te presează să faci lucruri pe care nu vrei să le faci.

Ia decizii pentru tine, fără a te consulta.

Pune  stăpânire pe tine.

Minte despre lucruri mărunte.

Nu ține cont de limitele pe care le-ați setat.

Ați auzit  de alte episoade de furie, violente sau abuzuri de la alte persoane care îl cunosc.

Dacă vedeți mai multe modele de comportament din această listă la o persoană, sunteți expus riscului de abuz emoțional.

Este imposibil să oprim abuzul  prin raționament sau logică, deoarece un abuzator emoțional nu își bazează acțiunile pe raționalitate sau logică. Puteți cădea într-un model de căutare a motivului izbucnirii furioase a celuilalt sau puteți  încerca să înțelegeți  ce ați făcut greșit, dar adevărul este că de obicei nu există nici o explicație logică.

Lipsa logicii este un alt motiv pentru care abuzul emoțional vă poate face să simțiți că sunteți nebuni. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți pentru a vă proteja sănătatea mintală este să nu mai încercați să înțelegeți comportamentul abuzatorului. Toate acestea vor duce la frustrare și mânie . Abuzatorul operează mai degrabă pe emoție decât pe rațiune. Dacă vă permiteți să vă supărați, situația va crește și abuzatorul va câștiga putere asupra voastră, deoarece și dumneavoastră v-ați pierdut abilitatea de a raționa bine. Pur și simplu opriți obiceiul de a încerca să vă explicați logica situației.

Apelați la un psiholog sau psihoterapeut bun

Această problemă se rezolvă cu ajutorul unui psiholog, prin intermediul psihoterapiei și consilierii psihologice.

Dacă sunteți în căutarea unui psiholog sau psihoterapeut de copii din Iasi , Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published