Psiholog Iasi, Cum sa depasim frica de a vorbi in public?

 

Psiholog Iasi, Cum sa depasim frica de a vorbi in public?

Mark Twain a spus: "Există două tipuri de vorbitori: cei care devin nervoși și cei care sunt mincinoși". Potrivit "The Washington Post", vorbitul în public este cea mai frecventă fobie din America de astăzi. Multe celebritati suferă de teama de a vorbi in public,iar Warren Buffett, Abraham Lincoln, Mahatma Gandhi și Harrison Ford sunt doar câteva dintre exemple.

Deci, dacă suferiți de această formă de anxietate, gândiți-vă că nu sunteți singurii în această situație. De asemenea, gândiți-vă la faptul că puteți depăși anxietatea de a vorbi în public, așa cum a făcut Warren Buffett și alte mii de persoane.

Înainte de a discuta despre modalități de depășire a anxietății publice, trebuie să înțelegem de ce suntem atât de înspăimântați de această situație.

În principal, ne temem să fim judecați de ceilalți. Este posibil ca această teamă să existe de la începuturile speciei umane. Dacă individul era respins de grupul social, era nevoit să facă față pericolelor pe cont propriu. Când ne aflăm pe o scenă în fața unei audiențe, ne temem că evaluarea publicului ne va expune greselile și slăbiciunile, și că nu vom fi acceptați. Ne simțim dezbracați și vulnerabili.

Modalitati de a scapa de anxietatea de a vorbi în public

 1 Nu vă așteptați să fiți perfect

Nimeni nu e perfect. Nimeni nu poate  ține un discurs sau o prezentare perfectă , nici măcar cei mai admirați vorbitori în public, cum ar fi John F. Kennedy și Martin Luther King Jr.

 2 Nu încercați să fiți altcineva

Steve Jobs a folosea o mulțime de diapozitive și purta întodeauna blugi. Da, el a fost un vorbitor convingător. Urmăriți și învățați de la cei mai buni vorbitori în public, dar nu încercați să-i copiați. Păstrați-vă stilul și mesajul dvs., și nu încercați să fiți altcineva.

3.Imaginează-ți cel mai rău scenariu care s-ar putea întâmpla

Care este cel mai rău scenariu care se poate întâmpla?Indiferent de scenariu,  nu este sfârșitul lumii. Vorbitul în public nu vă definește; este doar o mică parte din tine. Când vă simțiți îngrijorați, gândiți-vă la Neill Armstrong, primul om care a pus piciorul pe lună. El a fost primul om de pe lună și a făcut o greșeală în timpul unui discurs, dar aceasta nu l-a definit . Cu siguranta nu a fost cel mai rau eveniment care i s-a întâmplat.

 4 Amintiți-vă de ce faceți acest lucru

Nu stați pe o scenă în fața unui public pentru a vă speria. Nu sunteți acolo pentru a  impresiona sau a fi iubit. Aveți informații sau un mesaj pe care doriți să-l transmiteți; scopul dvs. unic este de a învăța, de a informa și de a ajuta; nimic altceva. Cu cât vă faceți mai puține griji despre dvs. și despre ce gândesc ceilalți despre dvs., cu cât sunteți mai pasionați de subiectul dvs., cu atât mai probabil vă veți atrage publicul.

5 Exersați

Pregătiți temeinic discursul sau prezentarea. Scrieți-vă discursul, editați-l și corectați-l din nou și din nou, până când sunteți mulțumit. Faceți o listă cu tot ceea ce veți avea nevoie în acea zi și asigurați-vă că aparatele electronice, cum ar fi laptopul, proiectorul sau tabla interactivă, sunt disponibile în ziua respectivă, și că totul este în stare bună de funcționare. Dacă nu vă pricepeți la instalarea de echipamente electronice, apelați la un expert care să vă ajute. Anxietatea se va amplifica dacă ceva nu funcționează.

Un alt citat al lui Mark Twain: "De obicei îmi ia mai mult de trei săptămâni pentru a pregăti un discurs improvizat."Gary Player,  campion mondial la golf, a spus: "Cu cât mă antrenez mai mult, cu atât  mă bucur mai mult". Cu cât exersați mai mult discursul sau prezentarea, cu atât mai încrezător vă veți simți, și anxietatea se va diminua. Exersați în fața familiei și a prietenilor. Faceți schimbările pe care vi le-au sugerat, dacă sunteți de acord cu acestea, și repetați discursul în fața lor.

 6 Gândiți-vă la public ca fiind uman și mai puțin intimidant

Un mod de a vă face publicul mai uman și mai puțin intimidant este să ajungeți la locul prezentării devreme și să vă întâlniți cu unii dintre membrii din auditoriu. Socializarea  cu audiența dvs. vă va relaxa, și va reduce anxietatea dvs. de a vorbi în public.

 7.Cum să gestionați poticnirile

Știm deja că nu suntem perfecți, așa că ne putem aștepta la unele poticniri și bâlbâieli.Acestea nu sunt importante. Ignorați greșeala și continuați.

8.Evaluează-te

S-a terminat și ai supraviețuit; lumea nu s-a sfârșit, iar familia ta încă te iubește. Este timpul pentru reflecție: scrieți zece lucruri pozitive pe care le-ați făcut și zece lucruri pe care le puteți face mai bine data viitoare. Nu vă focusați pe  greșeli. Întrebați-vă dacă a fost atât de terifiant pe cât ați crezut.

9.Căutați ajutor

Dacă nu reușiți să depășiți anxietatea de a vorbi în public pe cont propriu, apelați la un psiholog. Cabinetul de Psihologie si Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă stă la dispoziție pentru a vă ajuta în acest sens.