Psiholog Iasi, Ce este motivatia intrinseca?

 

 

Psiholog Iasi, Ce este motivația intrinsecă?

 

 

Când simțiți că  acțiunile dvs. sunt determinate de un sistem de recompensă internă, înseamnă că motivația dvs. este de natură intrinsecă. Motivația intrinsecă presupune recompense interioare, cum ar fi sentimentul de satisfacție, creșterea stimei de sine, etc.. Nimeni nu vă recompensează sau sancționează pentru munca pe care o faceți. Mintea și intențiile voastre vă motivează să întreprindeți o anumită acțiune.

Ai motivație intrinsecă?

Cu siguranță aveți motivație intrinsecă, dar ea nu stă la baza tuturor acțiunilor dvs.. Gândiți-vă la ceva ce vă place, un hobby sau o activitate distractivă. O faceți pentru că vă place, nu pentru că veți obține beneficii materiale. De exemplu, dacă doriți să citiți, atunci aveți o motivație intrinsecă de a citi. Nu o faci pentru că cineva te va răsplăti. O faci pentru că pur și simplu vrei să o faci.

Motivația intrinsecă ar putea fi plăcerea dumneavoastră. Rețineți, de asemenea, că vă puteți angaja în orice fel de activitate folosindu-vă de această motivație, și veți simți beneficiile. Singurul aspect important este că faceți ceva pentru că vreți, nu pentru a obține o recompensă, sau a evita o pedeapsă.

De ce funcționează motivația intrinsecă?

Aceasta poate fi o formă mai bună de motivație decât o motivație extrinsecă, deoarece persoana care întreprinde o acțiune din motive inerioare, se bucură de activitatea în sine, nu are ca obiectiv doar rezultatul final. Este greu să te simți ca și cum ai fi răsplătit intrinsec pentru ceva ce nu-ți place. Faceți o anumită acțiune pentru  că vă place, vă bucurați de activitatea respectivă. Motivația intrisecă contribuie la un ritm constant al acțiunii, și la rezultate superioare față de o persoană care întreprinde aceeași acțiune din motive extrinseci.

O persoană care se angajează într-o  activitate pentru că așteaptă să fie recompensat (sau evită pedeapsa) va depune un efort redus, și va aștepta recompense exterioare . Cineva cu un sistem de recompensă intrinsecă va obține cele mai bune rezultate posibile pentru că asta îi face să se simtă bine cu ei înșiși și cu ceea ce fac. Este mult mai probabil ca aceștia să fie constanți și să obțină performanțe importante.

S-a constatat că acordarea de recompense externe pentru o activitate pe care individul o consideră deja ca fiind recompensă intrinsecă, poate reduce cantitatea de recompensă intrinsecă pe care o simte persoana. Asta nu înseamnă că nu poți fi plătit pentru a face ceea ce-ți place, ci doar că ai putea să te bucuri de acea activitate mai puțin.

Găsirea motivației tale intrinseci

Dacă nu simțiți o motivație intrinsecă în a face ceva, este pentru că încă nu ați descoperit ce vă place. Puteți începe să explorați activități diferite pe cont propriu, pentru a încerca să indentificați o anumită pasiune,sau puteți căuta ajutor profesional pentru a vă ajuta să vă simțiți mai motivat în activitățile în care sunt angajat deja.

Un psiholog bun vă poate îndruma în descoperirea motivației intrinseci.  Cabinetul de Psihologie si Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă stă la dispoziție pentru a vă oferi sprijin și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.