Psiholog Iasi, Sentimentul de vinovăție

 

 

Psiholog Iasi, Sentimentul de vinovăție

 

Un grad de vinovăție poate fi destul de sănătos. Vina este definită ca fiind "un sentiment de responsabilitate sau o remușcare pentru o anumită infracțiune, greșeală,  eroare, etc." Cu toate acestea, sentimentele exagerate și constante de vinovăție indică, de asemenea, o problemă suplimentară, care trebuie rezolvată. Dintr-o perspectivă evolutivă, vinovăția a existat ca un mijloc de a împiedica oamenii să participe la un comportament care să-i rănească pe cei  apropiați. Mai mult decât atât, niciodată experiența vinovăției nu poate indica alte probleme clinice mai grave, cum ar fi narcisismul, psihopatia sau sociopatia.

Emoțiile permanente de vinovăție sunt adesea denumite complexe de vinovăție. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale unui complex de vinovăție sunt: ​​rușinea, vina față de ceilalți, vina față de sine, asumarea responsabilității pentru gândurile, sentimentele și comportamentele altor indivizi. Aceste simtome nu sunt sănătoase; o persoană care se simte în mod constant  vinovată trebuie, prin urmare, să descopere cauza profundă a acestor trăiri.

Înțelegerea vinovăției

Înainte de a înțelege cu adevărat de ce suferă unele personae de complexul de vinovăție, trebuie să înțelegem mai întâi acest sentiment. Credeți sau nu, o înțelegere aprofundată a acestei emoții particulare poate fi destul de facilă, și poate rezolva multe probleme. Din fericire, Psihologia Astăzi are câteva răspunsuri utile.

În primul rând, sentimentul vinovăției este rezultatul gândurilor noastre. Aceasta înseamnă că oamenii experimentează această emoție atunci când cred că au provocat rău sau când se simt responsabili pentru suferința sau nenorocirea altcuiva. Aceste sentimente pot exista indiferent dacă persoana are dreptate sau nu. Aceste gânduri supărătoare conduc la sentimentul pe care îl numim vinovăție.

Diferitele cauze ale vinovăției

 Psihology Today afirmă că cele cinci cauze mai frecvente ale vinovăției unui individ sunt: ​​

 Vina datorită propriului comportament:

Sentimental de vinovăție este provocat de cele mai multe ori atunci când  comportamentul nostru rănește pe cineva, sau a încălcă  limitele morale, etice sau chiar juridice.

Prin definiție, vinovăția este, în parte, recunoașterea greșelilor, însoțită de dorința de a le repara. După cum s-a afirmat anterior, indivizii care nu se simt niciodată vinovați, chiar dacă s-au comportat iresponsabil sau au greșit, suferă probabil de diferite grade de narcisism, psihopatie sau sociopatie.

Cu toate acestea, simpla emoție a vinovăției nu este suficientă. Prin urmare, o persoană care se confruntă cu sentimental de vină trebuie să accepte responsabilitatea pentru comportamentul ei și apoi să se asigure că nu se va repeat.

 Vina datorită unei dorințe neîmplinite

Dorințele sau o nevoile nesatisfăcute, pot provoca, de asemenea, sentimente de vinovăție.  Mulți indivizi se simt vinovați de lucruri pe care nu le-au făcut, deși si-au dorit să le facă.

 Vina datorită comportamentului perceput

 Există situații în care oamenii se simt vinovați din cauza unor greșeli pe care ei  cred că le-au făcut. De multe ori, această formă de vinovăție poate indica prezența unor simptome de patologie mintală. Persoanele care se confruntă cu amintiri false sau amintiri neclare ar face bine să caute sfaturi de la cei dragi, sau să ajungă la profesioniști licențiați.

 Vina din cauza imposibilității de a ajuta o altă persoană

Mulți indivizi se simt vinovați pentru că nu pot ajuta o persoană pe care o iubesc. Persoana poate fi un partener romantic, părinte, copil, rudă, prieten sau coleg. Din păcate, nu toată lumea poate fi salvată. Unii oameni pot fi ajutați, în timp ce alții, nu . În esență, cel mai bun mod de a depăși sentimentul de vinovăție  în această situație este înțelegerea faptului că ați făcut tot ce ați putut.

 Vina datorată supraviețuirii

Această tip de vinovăție este adesea menționată de specialiști ca vina supraviețuitorilor. Acest fel de vinovăție este cea mai frecventă după tragedii, cum ar fi pierderea persoanelor dragi din cauza dezastrelor naturale, dezastrelor provocate de om, război etc.

 Experiența vinovăției  este normală, mai ales dacă cineva a comis un delict sau a încălcat  codul moral. Cu toate acestea, trebuie neapărat să fiți atenți la vinovăția patologică, nejustificată.

Apelati la un psiholog din Iasi!

Dacă vă simțiți copleșit de sentimente de vinovăție, pe care nu le puteți depăși, apelați la un psiholog. Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă stă la dispozitie, pentru a vă oferi sprijin și îndrumare, în rezolvarea problemelor dumneavoastră.