Psiholog Iasi, Tulburarile de alimentatie

 

 

Psiholog Iasi, Tulburarile de alimentatie

 

Există tulburări de alimentație multiple. Pe lângă complicațiile specifice fiecăreia, toate tulburările de alimentație determină carențe de substanțe în organism, fie pentru că individul nu mănâncă suficient, fie pentru că întrerupe procesul de digestie. Acest aspect conduce la slăbiciune, deficit de vitamine și minerale, un sistem imunitar slăbit, și chiar moarte.

Factori de risc în tulburările de alimentație

Genetica

Există un număr tot mai mare de cercetări, care sugerează că tulburările de alimentație au o componentă genetică.  Studiile recente au constatat că genele ar putea juca un rol, deși genele implicate nu au fost încă determinate.

Contextul familial

 Presiunile familiei pot fi o cauză suplimentară a tulburărilor de alimentație, în special în cazul tinerilor care folosesc alimentația ca o modalitate de a-și exercita puterea pe care nu o simt în alte aspecte ale vieții lor.

Stresul

Unii oameni dezvoltă, de asemenea, tulburări de alimentație ca o modalitate de a face față stresulului. Acesta poate fi un alt mod de exprimare a puterii în situații aparent neputincioase, dar poate fi și din cauza legăturii dintre tulburările alimentare și tulburările emoționale, cum ar fi anxietatea și depresia.

Dezechilibrul chimic

Unele tulburări de alimentație pot fi, de asemenea, cauzate de dezechilibre ale substanțelor chimice sau ale receptorilor chimici din creier, similare cu tipul de dezechilibre care pot provoca unele tipuri de depresie. Acest aspect poate explica, de asemenea, de ce tulburările alimentare sunt adesea experimentate de persoanele cu tulburări de dispoziție cum ar fi anxietatea și depresia. Tulburările de alimentatie pot, de asemenea, face ca aceste dezechilibre chimice să se agraveze în timp.

În unele cazuri, totuși, medicii nu sunt siguri dacă aceste dezechilibre există datorită unei tulburări de alimentație, sau dacă tulburarea alimentară apare ca urmare a unui dezechilibru. Indiferent de situație, restabilirea echilibrului acestor substanțe chimice prin medicamente este adesea o parte a tratării unei tulburări alimentare, cel puțin pe termen scurt, până când substanțele chimice se reechilibrează.

Personalitatea

Nu numai persoanele cu tulburări emoționale pot dezvolta tulburări de alimentație. Tulburările de alimentație se pot dezvolta, de asemenea, ca o consecință a unor trăsături de personalitate, cum ar fi perfecționismul, sensibilitatea față de sistemele de recompensă și aprecierea puternică a regulilor. Aceste trăsături pot duce la dezvoltarea unei tulburări alimentare. Mulți oameni dezvoltă de asemenea tulburări de alimentație în timp ce încearcă să urmeze o dietă strictă.

Presiunile sociale din presă

După cum s-a menționat mai sus, tulburările de alimentație au, de asemenea, o componentă socială care este determinată de modul în care societatea privește greutatea corporală. De asemenea, femeile sunt mai susceptibile de a avea tulburări de alimentație decât bărbații. Femeile sunt presate de societate pentru a fi slabe, ceea ce poate duce la tulburări de alimentație, în timp ce bărbații sunt presați de societate în a avea o masă musculară foarte dezvoltată, ceea ce poate conduce la utilizarea steroizilor.

Dacă vă confruntați cu tulburări de alimetație, apelați la un psiholog bun din Iasi!

Cabinetul de Psihologie și Psihoterapie Simona Curelaru, Iasi, vă oferă susținere și îndrumare în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.